Промяната на геополитическата обстановка след окупацията на Крим е бил

...
Промяната на геополитическата обстановка след окупацията на Крим е бил
Коментари Харесай

Плевнелиев пред съда: Ремонтът на МИГ-овете в Полша се наложи заради геополитическата обстановка

Промяната на геополитическата конюнктура след окупацията на Крим е бил мотивът за решението самолетите от военната авиация МИГ 29 да бъдат ремонтирани в Полша. Това се разбра от показанията на президента Росен Плевнелиев (2012 - 2017), който през днешния ден се яви като очевидец по делото против някогашния боен министър Николай Ненчев. Той е обвиняем поради контракта с Полша за ремонт на бойните самолети.

Плевнелиев умерено и в детайли описа своята версия пред съда, без да даде съответна информация по какъв начин е взето решението. Това продължи близо час. След това започнаха въпросите към него от страна на обвиняването и отбраната, като на моменти се стигна до напреждение сред двамата прокурори и тримата юристи.

Пред съда той в детайли разказа геополитическата конюнктура през 2014 и 2015 година, почнала с окупацията на Крим от Русия. Разказа за среща на върха на НАТО в Уелс през есента на 2014 година Той изясни, че от нея е имало три извода - всички страни са поели явен ангажимент за разработване проект за действие; техниката на всяка страна трябвало да стане съвместима с тази на НАТО и до 10 години всяка страна би трябвало да усили парите за защита.

Повод за изводите от срещата станал обстоятелството, че след окупацията на Крим

европейският кротичък дневен ред е бил взривен ,

изясни Плевнелиев, който на няколко пъти подчертава на това. Именно на нея Полша била посочена като добър образец, че е съумяла да съвмести авиацията си с натовската.

 В Съдебната палата се появи и водачът на
© Дневник

В Съдебната палата се появи и водачът на " Да, България " Христо Иванов, който разгласи, че е пристигнал за морална поддръжка на подсъдимия. Адвокат на Ненчев е Радан Кънев

След това на 27 април 2015 година президентът е свикал съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност. Членовете му излизат със мнението, че въоръжените сили на България би трябвало да станат съвместими с тези на сътрудниците от алианса. Същата година тогавашният президент посещава Полша, където пита по какъв начин страната е модернизирала техниката си като изясни, че по същото време българската е била в тежко положение поради редовно нефинансиране и изострен дефицит. Плевнелиев изясни, че през това време Полша е говорила и с други някогашни комунистически страни, че може да ремонтира техните авиации. По думите на Плевнелиев Полша е предложила доста преференциални условия.

Съдът попита очевидеца дали е обсъждано този ремонт да бъде изработен от българска компания. На което Плевнелиев отговори негативно. Заяви единствено, че

министър председателят Бойко Борисов е изразил страдание

пред него, че това не може да се случи в някоя от българските компании. На уточняващ въпрос дали не е можело ремонтът да се направи в българска частна компания, Плевнелиев изясни, че не знае, тъй като той е главнокомандващ и неговите отговорности не са били свързани с осъществяване на решения.

Той удостовери, че тематиката с ремонта в Полша е обсъждано на доста срещи в разнообразни формати, като самият Ненчев доста пъти е казвал на Плевнелиев, че предлаганите от Полша условия са били доста по-изгодни.

Плевнелиев посочи, че съвместимостта с авиацията на НАТО е от голяма важност, тъй като в противоположен случай другите страни - членки не биха могли да разпознаят българските изтребители и могат да ги одобряват за вражески.

Разпитът на Плевнелиев мина при открити врата за разлика от показания преди няколко месеца на настоящия държавен глава Румен Радев. Те минаха в отсъствието на публицисти, тъй като Радев предизвести, че ще показа пред съда информация, която е държавна загадка. Повече за това вижте тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР