Промяната касае и всички българи с имоти в Гърция до

...
Промяната касае и всички българи с имоти в Гърция до
Коментари Харесай

Намаляват с 30% имотния данък в Гърция

Промяната касае и всички българи с парцели в Гърция до 60 000 евро

Намаление на налог ЕНФИА върху недвижимите парцели планува гръцкото държавно управление през 2019 година. През първите три месеца на идната година се планува 30% орязване на налога за парцели на стойност до 60 000 евро и 50% за парцели до 250 000 евро, през 2020 година Това разгласи заместник-министърът на финансите Катерина Папанациу.

Новият налог ЕНФИА /Унифициран налог върху собствеността/ от Нова година ще се пресмята въз основа на спомагателна канара за пресмятане, трета по ред в сходство със съответното законодателство и ще докара до понижения до 30% на имотния налог. Новата канара за пресмятане ще има понижени коефициенти – 0,7 еквивалентни на 30%, 0,8 еквивалентни на отстъпка от 20% и 0,9 еквивалентни на 10%, които ще се умножават по крайния размер на парцела. Критерият ще бъде един: цената на недвижимия парцел, който всеки има, без значение в кой регион се намира, както е сега. Отпада критерият: Зониране. На процедура ЕНФИА ще бъде сменена последователно с налог, който ще бъде напредничав “.

Ако системата откри, че парцелът не надвишава 60 000 евро, отстъпката ще бъде 30%, в случай че цената му е 100 000 евро, притежателят ще се помири с 20% отстъпка, а за недвижимите парцели над 150 000 евро няма да има никаква отстъпка.

Методът за пресмятане на понижението на налога изхвърля на процедура скъпите и първокласни парцели, които не попадат в категорията за понижение. Атина понижава таксите на дребните притежатели и трансферира тежестта върху огромните парцели.

Също по този начин притежателите на самостоятелни наследствени парцели над 150 000 евро, също няма да могат да се възползват от отстъпката. Ако обаче парцела принадлежи на двама души по 75 000 евро на човек, тогава може да се възползват от 20%.

След като законът бъде признат, ще бъде основан спомагателен тласък за „разделяне“ на собствеността, защото колкото по-малко (по стойност) е недвижимото имущество, толкоз по-голям е процентът на отстъпката.

Както в. „Труд“ към този момент писа, заради данъчната тежест на парцелите доста гърци подаряват наследствените си парцели на страната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР