Промяна във ваканциите на учениците не се предвижда, посочи министърът

...
Промяна във ваканциите на учениците не се предвижда, посочи министърът
Коментари Харесай

Николай Денков: Не предвиждаме промяна на ваканциите за учениците

Промяна във ваканциите на учениците не се планува, уточни министърът на образованието акад. Николай Денков в предаването „ 120 минути “.

„ Не предвиждаме смяна на ваканциите за учениците, защото имахме онлайн образование от самото начало на епидемията. Усилията би трябвало да се насочат към компенсиране на пропуските и връщане в учебно заведение на тези деца, които отпаднаха “, съобщи министърът.

„ Междувременно поради неприсъственото образование, както и предходната година, ще използваме до 2 седмици след края на образователната година “, уточни още той.

„ Ние излязохме с една статистика, която сподели, че нашите възпитаници имат много по малко наложителни образователни часове, в сравнение с техните връстници в европейските страни. Най огромни са разликите сред 1 и 6 клас. Всъщност по-късно от 7 до 11 клас на практика равни на техните връстници, 12 клас също е по къс, само че той си има специфичност “, изясни министърът. По думите му към този момент

министерството на образованието към този момент провежда обзор на образователните стратегии и на учебниците, само че той би трябвало да върви дружно и с една полемика.

„ Кога ще отпадне тестването за Коронавирус на учениците e решение на здравните управляващи. Очакваме колкото може по бързо да отпаднат част от ограниченията “, разяснява министърът на образованието и означи, че няма проблем с доставката на проби.

Министърът сподели, че към този момент в към 50 от 250 български общини няма тестване, тъй като в тях заболеваемостта е под 250 на 100 000 души.

„ Около 11 300 са децата под 18 години измежду бежанците от Украйна. Трябва да се разбере какъв брой ще желаят да останат, къде ще останат и ще им се предложат учебни заведения и детски градини “, съобщи още министърът на образованието.

„ Можем да поемем към 20 00 деца без натоварване на системата. Подготвяме сюжет и със 100 000 деца, когато ще би трябвало да се сътвори нова организация “, изясни той.

По думите му децата от Украйна ще имат спомагателни часове по български език, обезпечено е целево финансиране. Има учители, които ще обезпечат това образование.

Децата с двойно поданство към този момент са в учебните заведения и в детските градини. Сега става дума за тези, които ще са със статут на бежанци, разясни министърът

Чака се от Министерство на здравеопазването да уточнят кой да е здравният статус, с цел да бъдат признати децата в учебни заведения и забавачки - да вземем за пример какви ваксини би трябвало да имат, сподели още Денков.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР