Промяна в Общия устройствен план на Столична община позволява да

...
Промяна в Общия устройствен план на Столична община позволява да
Коментари Харесай

След спирането: Правителството даде зелена светлина за разширяване на столичното метро

Промяна в Общия организационен проект на Столична община разрешава да бъде уголемен обсегът на линия 3 на софийската метро. Изменението в част „ Комуникационно - транспортна система - всеобщ градски релсов превоз “ на проекта бе признато на днешното съвещание на Министерския съвет. Проектът за уголемение на метрото ще бъде финансиран от Столична община с капиталов заем, лични средства и със съфинансиране от държавния бюджет, като общата инвестиция за построяването му е 548 млн. лева, от тях 360 млн. лева със заем от ЕИБ; 45 млн. лева от лични средства и 143 млн. лева от държавния бюджет.

Предвижда се разклонението на линия 3 на метрото да бъде от бул. „ Евлоги Георгиев “ при Военна академия „ Г. С. Раковски “ до пътния възел на бул. „ Цариградско шосе “ с ул. „ Проф. Петър Мутафчиев “. Трасето ще минава по ул. „ Гео Милев “, бул. „ Асен Йорданов “, пред зала „ Арена Армеец София “ и по бул. „ Цариградско шосе “.

Метромрежата ще се усили с 6 км и 6 метростанции. Така общата дължина на линиите ще стане 61 км, а метростанциите ще доближат 56. Предвижда се да бъдат транспортирани с 16 милиона повече пасажери годишно, а делът на пътуванията с метро в градския превоз ще доближи близо 50%. Сред предстоящите резултати са спад на колите в придвижване с 8801 на ден и понижаване на трафика с към 25%. По-високата скорост на напредване с метрото спрямо останалия превоз ще спести на жителите града в допълнение 8 553 човеко-часа дневно. Реализацията на плана за разширение на третата линия на софийското метро ще окаже позитивен резултат и във връзка с намаляването на нездравословните парникови газове, фини прахови частици, оловни аерозоли и други с няколко хиляди тона годишно. Ще способства също за осъществяване на ограничения, свързани със тактиката за нисковъглеродно развиване на градските региони и намаляване на въздействията върху изменението на климата.

С построяването на сектора метрото продължава да се развива като съществена транспортна система в града, обвързана с транспортните детайли на трансевропейските коридори и транспортната мрежа на района в единна функционираща транспортна инфраструктура.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на служебния министър председател Гълъб Донев, както и районният министър Иван Шишков.

„ Разширението на метрото от „ Военна академия “ през „ Слатина “ и зала „ Арена Армеец “ до бул. „ Цариградско шосе “ беше утвърдено с изменение на Общия организационен проект от Министерски съвет. Благодаря на министрите на финансите госпожа Велкова и на районното развиване арх. Шишков, които помогнаха за приемането на отчета “, написа Фандъкова във връзка решението.

Тя добави, че проектите за троителството на тези 6 км ще стартират при започване на 2023 година  Финансирането му ще бъде със лични средства на Столична община и съфинансиране от страната, откакто трасето беше изключено от Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР