Промяна в енергийната система на страната е необходима и тя

...
Промяна в енергийната система на страната е необходима и тя
Коментари Харесай

Газовият хъб Балкан провокира промяна в енергийната стратегия

Промяна в енергийната система на страната е нужна и тя би трябвало да бъде интегрирана напълно с концепцията за газовия хъб " Балкан ". Трябва да се построи нова газова инфраструктура в района, която да ни вкара в сходство с всички нови енергийни планове. Нуждата от актуализация на тактиката визира на първо място южния газов кулоар, газовата връзка България-Гърция и новите газопроводи по Турски поток.

Това разгласи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на полемика, отдадена на актуализиране на Енергийната тактика на Република България.

 Газовият хъб: упованията едни, действителностите други
Газовият хъб: упованията едни, действителностите други

Към момента България не дава отговор на изискванията…

Станков напомни, че концепцията за Газовия хъб " Балкан " е стартирала преди три години, с помощта на напъните на фирмите в бранш енергетика, премиера, вицепремиера и енергийния министър.

Станков уточни, че е показал на 12 юни първите резултати в Брюксел от предпроектните изследвания. Те са били повече от приемливи, тъй като от " Булгартрансгаз " са съумели да изчистят своята визия от позиция на опцията за разширявана на газопреносната мрежа от българо-турската граница до българо-сръбската граница. Европейската комисия е била уверена в смяната за актуализиране на енергийната тактика на България, като е предоставила безплатни средства за пускане на предпроектните изследвания по въпроса.

Станков уточни, че изменението на обновената Енергийната тактика на България се постанова най-много от изменящите се през годините енергийни планове, разрастващи се в района. Към момента " Булгартрансгаз " реализира транспорт на 17.8 милиарда кубични метра газ през територията на страната , като 14 милиарда от тях са в посока българо-турската граница, 3 милиарда са за Гърция и 0.8 млрд.куб.м. за Македония.

На срещата участваха работодателски организации, синдикати и енергийни специалисти. Според тях нуждата за смяна на документа е по отношение на осъществяване на действия от основно значение за развиване на газопреносната инфраструктура в страната.

 Теменужка Петкова има вяра в бъдещето на газовия хъб
Теменужка Петкова има вяра в бъдещето на газовия хъб " Балкан "

Европейска комисия към този момент ни даде финансиране за изследването

Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов изясни, че след построяването на първата тръба от Турски поток, главният ползвател за директен транспорт " Газпромекспорт " има намерение да не употребява потенциала, запазен от мрежата на " Булгартрансгаз " за трансграничен транспорт на газ към Турция.

От своя страна водачът на КНСБ Пламен Димитров запита какво въздействие върху българската енергетика ще има актуализацията на тактиката и по какъв начин средствата за построяването на новата енергийна конструкция от 2 милиарда и 800 милиона лв. ще се отразят върху бюджета.

Димитър Манолов от КТ " Подкрепа " избрани днешният спор за актуализирането на енергийната система на България като прелиминарен, само че е склонен, че се постанова смяна в енергийната тактика.

От Българска асоциация " Природен газ " обявиха, че надали някой би се противопоставил на причините, че България има потребност от построяването на нова енергийна тактика.

 Борисов показа на Шефчович газовия хъб
Борисов показа на Шефчович газовия хъб " Балкан "

Проектът обезпечава конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР