Промяна на категорията на труд, увеличение на заплатите, добавка за

...
Промяна на категорията на труд, увеличение на заплатите, добавка за
Коментари Харесай

Задава ли се нов протест?! КТ „Подкрепа“: Искаме по-високи заплати за спешните медици, ваучери, облекла, добавки

Промяна на категорията на труд, нарастване на заплатите, добавка за нощен труд, спомагателни ваучери за храна, възстановяване на униформите и облеклото. Това са част от настояванията на незабавните медици, които бяха посочени по време на кръгла маса на тематика „ Проблеми в незабавната здравна помощ и организация на активността “. Събитието бе проведено от Медицинска федерация „ Подкрепа “ към Конфедерацията на труда (КТ) „ Подкрепа “.
„ Направихме анкети във всички наши структури в центровете за незабавна здравна помощ, с които искахме да се срещнем като цяло с проблемите “, сподели доцент Д-р Валери Апостолов, конфедерален секретар и ръководител на профсъюз „ Висше обучение “ към КТ „ Подкрепа “. „ Категоризацията на труда е доста значим въпрос “, сподели той е добави, че незабавните медици са на всички места, където има неотложна обстановка. „ Заплащането не дава отговор на психическото и физическото натоварване, смятат интервюираните. Неспешните повиквания и експанзията против незабавните медици са други проблеми в работата, които означават работещите. Хубаво е да има и унифицирано профилирано облекло “, разяснява Апостолов.
Работещите в Центъра за незабавната помощ в Област Пловдив са 450 индивида, сподели Георги Батакчиев от КТ „ Подкрепа “ в Пловдив. Унизителното възнаграждение е главният проблем, който той открои по време на полемиката. На второ място е категорията на труд. „ Когато отидем на злополука, заварваме пожарникари и служители на реда, които са с положително облекло и са с първа категория труд “, описа Батакчиев. „ Само хората от Бърза помощ за с трета категория труд “, добави той. Като проблем Батакчиев посочи нуждата водачът на колата за спешна помощ да се включва в извеждането на пациенти от домовете им. „ Всеки втори и трети водач има дискова херния и когато се разболеят, нормално си пишат молбата за овакантяване “, твърди синдикалистът. „ При нас не се ползват рехабилитационни стратегии при „ прегаряне “. Пациенти търсят незабавна помощ и за здравословни проблеми, които нормално са за консултация с персонален доктор “, счита още Батакчиев.
Агресията и физическата разпра с медиците е различен проблем, посочен от Батакчиев. „ Няма заслужено правосъдие при посягане против доктор “, означи той. По думите му по този начин се срутва престижът на лекарския труд и младите медици не желаят да са част от системата на незабавната помощ. Този труд стана неатрактивен. Батакчиев прикани за по-държавнически да се огледа на обстановката.
На полемиката бе маркиран и казусът с това, че на незабавните екипи им се постанова да обикалят лечебни заведения, до момента в който намерят лечебно заведение, което да одобри пациента, предава Българска телеграфна агенция.
Изпълнителният шеф на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ Иванка Динева и ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров също взеха присъединяване в кръглата маса. Маджаров уточни, че заплатите за незабавните медици би трябвало да се изравнят с тези в системата на Министерството на вътрешните работи.
„ Изразили сме позиция до Министерството на здравеопазването, че в случай че се реши, категорията труд да бъде отнесена към друга, това би трябвало да стане в специфичното законодателство, в което са работещите в пожарната, въоръжените сили, Министерство на вътрешните работи и други Това изисква по-различен метод, който няма да опонира на правилата за пенсиониране както във всички браншове на стопанската система “, разяснява Калина Петкова, шеф на дирекция „ Трудово право, публично обезпечаване и условия на труд “ в общественото министерство. „ Нека да се открие дебатът, подготвени сме да сътрудничим, тъй като всички от другите системи, които употребяват права от първа или второкласен, се обезпечават на по-висока вноска, има специфичен фонд, откъдето се обезпечават пенсиите за ранно пенсиониране “, разясни тя.
Разговорите по тематиката ще продължат и с министъра на опазването на здравето след ротацията на държавното управление, споделиха от КТ „ Подкрепа “. От здравната федерация ще желаят среща и с парламентарно показаните партии по отношение на проблемите на незабавната здравна помощ.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР