„Промиваха мозъка ми от самото детство. Но аз вярвах в

...
„Промиваха мозъка ми от самото детство. Но аз вярвах в
Коментари Харесай

Сензационни разкрития на руски разузнавач, как България е натопена за атентата срещу Йоан-Павел II, крити 40 години

„ Промиваха мозъка ми от самото детство. Но аз имах вяра в строя, имах вяра на управлението. Сам написах молбата да бъда признат в комунистическата партия. Исках да работа за своята татковина и го правех, без да скърбя сили. Но убежденията ми рухнаха, когато разбрах, че нашите служби готвят ликвидирането на папа Йоан-Павел II “.

Това са думи на Виктор Шеймов, почитан офицер от съветските служби. Той умира в края на 2019 година на 74 години в Съединени американски щати. Бил е майор от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), именуван „ най-важният човек “ на руските секрети служби, минал на „ другата страна “. Случаят е считан за един от най-големите провали на службите на Кремъл, тъй като Шеймов е разкрил на Централно разузнавателно управление на САЩ едни от най-пазените тайни на Москва.

В едно от редките си изявленията, Шеймов изяснява, че е решил да избяга, когато се убедил, че руските служби не работят толкоз за богатството на обществото, колкото по нечисти интервенции и „ мокри поръчки “.

Виктор Шеймов е един от най-младите специалисти, заемал извънредно висок пост в Първо ръководство на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Той отговарял за потока от секретна информация идваща към централата в Москва от всички краища на света. Участвал и в управлението на агентурната мрежа по целия свят. Работил по едно и също време и за Военното разузнаване.

В последващите разбори за неговото бягство управлението на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) стига до безапелационния извод, че най-вероятно причина за измяната на Шеймов е информацията за готвен атентат против папата. Той споделил пред собствен сътрудник, че е шокиран, когато научил какво е замислило висшето управление на страната. Всъщност той научава инцидентно за проекта по отстраняването на светия отец. Докато бил командирован в Полша, офицерът взе участие в среща с военачалник Д.В., отговарящ за локалната резидентура. В един миг в стаята нахлул полк. Соловьов, сътрудник на Шеймов. Носел незабавна грама, подписана персонално от тогавашния началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Юри Андропов. В нея пишело: " Проучете цялата нужна информация по какъв начин да се приближим до папата “. Всички били наясно, че това значи единствено едно:Папата би трябвало да бъде премахнат.

По-късно Шеймов си спомня, че още през 1978 година когато Йоан-Павел II бива определен за папа, Юри Андропов в своя депеша до варшавската резидентура написал: „ Как изобщо допуснахте да бъде определен жител на социалистическа страна?! “

Шеймов напомня също, че през 1981 година в действителност е осъществено нападение против папата, а стрелецът е турчинът Мехмет Али Агджа, член на терористичната организация „ Сивите вълци “. В хода на следствието италианските служби уличават чиновници на българското разузнаване и на БГА „ Балкан “. Тази версия се стартира по-късно и от други служби, най-много от Централно разузнавателно управление на САЩ. Всъщност зад атентата най-вероятно са стояли руските секрети служби.

През 2005 година Агджа декларира, че поръчители на убийството са кардинали от Ватикана. Тази версия обаче не се приема съществено, тъй като към този момент е имало задоволително доказателства, че следите водят към Москва…

По това време – началото на 80-те години – Военното разузнаване и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ускоряват въздействието си в Кремъл. Особено посредством мощния началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Юрий Андропов. Борбата за властта към края на живота на генералния секретар Леонид Брежнев ставала все по-ожесточена. Тогава Андропов си обезпечава поддръжката на ГРУ, което провежда специфична подготовка на офицери от армията – от Военно-въздушните сили, танковите елементи и други, които били подготвени да водят улични боеве. Също и да работят като диверсионни групи в градски условия. Военните били настанени в общежития край Москва и очаквали заповед за деяние. Тогава точно Андропов издава предписание: „ Длъжни сте да извършите всяка заповед! “.

Имало проект за промяната на Брежнев, който към този момент бил доста болен и властта да поеме Андропов. Не се стига до прелом обаче, тъй като Брежнев умира.

Друг претекст Шеймов да се разочарова от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е убийството на негов другар и сътрудник, който няколко пъти споделял, че капиталистическата система има явни преимущества пред социалистическата.

Шеймов разказвал и за други заповеди, които целели премахването на известни съветски жители или офицери от службите, които минали на страната на Запада.

Известно е още, че Виктор Шеймов е разкрил на американците, че руските служби са вербували висши чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ и други разследващи служби. Срещу това му е било дадено цялостно финансово застраховане на фамилията му до живот.

Историята на Виктор Шеймов е малко известна в България, години наред даже не се загатва за неговите изказвания. Неговите разкрития обаче са доста скъпи, тъй като за следващ път разкриват, че страната ни няма нищо общо с атентата против папа Йоан-Павел II. Българските служби и държавни управления са длъжници на хората, които бяха набедени по това време и минаха през големи тествания. Един от тях – Сергей Антонов бе подложен на унижения, разпитван и измъчван в италиански затвор. Когато бе приет за почтен и се върна в родината, той бе пропуснат и оставен да се оправя както може. Помагаха му единствено най-близки другари до гибелта му през 2007 година…

Самият папа Йоан-Павел II през 2002 година, по време на визитата си в България съобщи, че страната ни не е забъркана в атентата против него. Разкритията на руския шпионин Шеймов потвърждават за следващ път, че това са клевети.

Фрог нюз

П.П. Руски медии са разгласили изявленията и изказвания на избягалия от страната в Съединени американски щати шпионин Шеймов. Включително изказванията му за организирането на покушението против папа Йоан-Павел II от съветските секрети служби по разпореждане на Андропов. У нас за скандалните самопризнания не се загатва. Защо?
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР