Промишленото производство в Япония е отбелязало първото си годишно увеличение

...
Промишленото производство в Япония е отбелязало първото си годишно увеличение
Коментари Харесай

Промишленото производство в Япония с първото си годишно увеличение през 2021 г.

Промишленото произвеждане в Япония е отбелязало първото си годишно нарастване през 2021 година от три години насам, само че индикаторът към момента не е достигнал предпандемичните равнища, написа организация Киодо.

През цялата 2021 година промишленото произвеждане на страната е повишено с 5,8%. Резултатът продължава да е под равнищата преди експлоадирането на пандемията, а причина за това е растежът на новозаразените с ковид, както и международният дефицит на чипове.

Сезонноизгладеният показател на производството във заводи и мини през 2021 година е достигнал 95,9 пункта през предходната година по отношение на базата от 100 пункта през 2015 година, сочат предварителните данни на Министерството на стопанската система, търговията и промишлеността в страната. Това е най-бързото повишаване, откогато данните за съпоставяне станаха налични през 2014 година, което е предшествано от най-голямото стесняване от 10,4% през 2020 година

Въпреки че данните за годишното изменение означиха първото нарастване от три години насам (последното е било през 2018 година в размер на 1,1%), данните за производството са към момента под равнищата от 101,1 пункта, достигнати през 2019 година

Възстановяването на производството в страната е било забавено от международния дефицит на чипове и на прекратеното произвеждане на части в Югоизточна Азия, лимитирано от новите случаи на инфектирани с ковид. Така коронавирусът нанесе удар върху автомобилната промишленост в третата по величина стопанска система в света.

Годишният показател на индустриалните доставки е повишен с 4,8% до 93,9 пункта, до момента в който този на инвентара е повишен с 5,5 на 100 до 98,3 пункта.

През декември индустриалното произвеждане на страната се е свило с 1% на месечна база до 96,5 пункта. Това е било първото намаляване от три месеца. Причина за спада е било свитото произвеждане на машини за бизнеса и на такива с общо предопределение, като да вземем за пример мотори с вътрешно горене или водотръбни котли. Спад е имало в продукцията на машини за произвеждане, да вземем за пример за изработката на чипове.

Според министерството на стопанската система, търговията и промишлеността на Япония бързоразпространяващият се омикрон вариант евентуално не е имал въздействие върху производството през декември.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР