Промишленото производство в България се свива с 3,4% на годишна

...
Промишленото производство в България се свива с 3,4% на годишна
Коментари Харесай

НСИ отчита свиване на промишлеността с 3,4% на годишна база през февруари

Промишленото произвеждане в България се свива с 3,4% на годишна база през февруари, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база намаляване на промишленото произвеждане, изчислено от календарно изгладените данни, е регистрирано в преработващата индустрия - с 4,6 на 100, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,0 на 100, а добивната индустрия остава без изменение.

Значителен спад в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството, некласифицирано другаде - с 43,5 на 100, производството на питиета - с 43,0 на 100, обработката на кожи; производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 24,9 на 100, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 15,8 на 100.

Националният статистически институт отбелязва  най-голямо нарастване при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 15,3 на 100, производството на произведения от каучук и пластмаси - с 13.9 на 100, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 13,3 на 100, производството на електрически уреди - със 7,3 на 100.

Изменения на месечна база

По предварителни данни през февруари 2021 година сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане остава на нивото от януари 2021 година.

През февруари 2021 година намаляване по отношение на предходния месец е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,5%, и в преработващата индустрия - с 1,4%, до момента в който в добивната индустрия е регистриран растеж – с 26,6%.

По-значително понижение в преработващата индустрия се следи при: производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 10,0%, производството на питиета - с 8,6%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули и производството на лекарствени субстанции и артикули - по 7,4%. Съществен растеж е регистриран при: производството, некласифицирано другаде - с 15.8%, производството на тютюневи произведения - с 13.8%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 6.5%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР