Промишленото производство, строителството и търговията на дребно в нашата страна

...
Промишленото производство, строителството и търговията на дребно в нашата страна
Коментари Харесай

НСИ: Нарастване на производството, строителството и търговията на дребно през септември

Промишленото произвеждане, строителството и търговията на дребно в нашата страна нарастват през септември по отношение на август, само че не престават да бележат спад на годишна база, който обаче е доста по-плитък от внезапните намаления в разгара на първата вълна на коронавирусна пандемия напролет, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на промишленото произвеждане в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличи през септември с 2,3% по отношение на август, когато набъбна с едвам 0,9%, като това промишлената интензивност се възвръща за пети следващ месец от дъната през март и април.

На годишна база календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане обае се намалява през септември с 2,6%, само че след спад с 5,6% през август и след двуцифрени спадове напролет.

През септември е записано покачване на месечна база с 3,5% в преработващата индустрия и с 0,2% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, до момента в който в добивната индустрия се следи спад с 4,3 на 100.

Спрямо септември 2019-а година преработващата индустрия се намалява 1,9%, добивната индустрия с 2,4%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ бележи спад със 7,1 на 100.

Индекс на промишленото произвеждане на месечна база

В същото време показателят на Национален статистически институт за продукцията в бранш " Строителство " се покачва през септември с 1,5% по отношение на август, когато се намали с 0,3%, като това съставлява първо повишаване на строителството от юни насам, като продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства с 2,0%, до момента в който в сградното строителство - с 1,1 на 100.

На годишна база строителната продукция през септември се свива с 1,7%, като това съставлява намаляване за осми следващ месец, само че най-сдържаното от февруари насам, като сградното строителство се намалява през септември с 5,8%, само че при повишаване на гражданското и инженерното строителство с 4,1 на 100.

Индекс на строителната продукция на месечна база

Национален статистически институт регистрира усъвършенстване и при търговията на дребно през септември за пети следващ месец, като тя се усилва с 2,8% по отношение на август, когато набъбна с 4,6 на 100.

На годишна база търговията на дребно се намалява през деветия месец на годината с 6,7% след спад с 12,2 през август.

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че бизнес активността в страната продължава да се усъвършенства и при започване на есента от икономическия потрес в резултат на коронавирусната напролет. Но втората вълна на коронавирусна пандемия и обвързваните с нея нови ограничаващи ограничения както в България, по този начин и в Европа евентуално ще забавят това икономическо възобновяване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР