Промишленото производство намалява с 0.8% през февруари 2022 година спрямо

...
Промишленото производство намалява с 0.8% през февруари 2022 година спрямо
Коментари Харесай

Индустриалното производство се увеличава с почти 15% за година

Промишленото произвеждане понижава с 0.8% през февруари 2022 година по отношение на предходния месец, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт.

Календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане нараства с 14.5% на годишна база.

Месечни изменения

През февруари 2022 година намаляване по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия (с 5.3%), в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 0.8%), и при преработващата индустрия (с 0.6%).

Съществен спад в преработващата индустрия се следи при производството на питиета (с 13.9%), производството на тютюневи произведения (с 11.4%), печатната активност и възпроизвеждането на записани носители (със 7.1%) и производството на лекарствени субстанции и артикули (с 6.6%).

По-значителен пък растеж е регистриран при производството на транспортни средства, без коли (със 17.5%) и производството на коли, ремаркета и полуремаркета (с 8.7%).

Годишни изменения

На годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените

данни по отношение на февруари 2021 година, е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 28.7%), в добивната индустрия (с 16.9%) и при преработващата индустрия (с 11.9%).

Съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели (с 30.4%), производството на питиета (с 29.4%), производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули (с 25.9%), производството на химически артикули (с 24.9%) ш производството на транспортни средства, без коли (с 24.7%).

Най-голямо понижение е регистрирано при производството на тютюневи произведения (с 12.2%).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР