Промишленото производство на Германия отбеляза спад с 0,3% през декември

...
Промишленото производство на Германия отбеляза спад с 0,3% през декември
Коментари Харесай

Промишленото производство в Германия отбеляза спад през декември

Промишленото произвеждане на Германия означи спад с 0,3% през декември на месечна база. Огласените данни са след сезонно изглаждане, прецизират от Федералната статистическа работа. Намалението е на фона на растежа от 0,3% през предходния месец на предходната година и се дължи на свиването в производството на потребителски артикули, на спада в енергетиката и строителството, оповестява FocusEconomics.

На годишна база немската индустрия регистрира понижение с 4,1% през декември по отношение на спад от 2,2 на 100, маркиран през ноември 2021 година Средното годишно произвеждане се е повишило до 3,8% през декември (за съпоставяне през 2020 година е записано понижение от 8,2% на годишна база). Месец по рано то е повишено с 3,5 на 100.

Въпреки данните на Федералната статистическа работа анализаторите са оптимисти.  „ Производственият бранш записва нарастване от 1,2%, движен още веднъж главно от автомобилната промишленост. Оптимистични са оповестените отчети от Германската асоциация на автомобилната промишленост (VDA) за производството на коли през януари. Така че сигналите за растеж на промишленото произвеждане са умерено положителни, най-малко до момента в който проблемите във веригите за доставки не бъдат преодолени до няколко месеца. Тогава производството ще се усили доста ", разяснява доктор Ралф Солвин, старши икономист в Commerzbank. Неговият сътрудник от ING Карстен Бжески е също толкоз оптимистичен. Той изяснява обстановката със следната метафора: „ Представете си една стъклената бутилка с кетчуп, която разклащате, само че без резултат, до момента в който наличието и не се излива внезапно и храната ви потъва в кетчуп. Под повърхността на данните, бутилката е почнала да капе. ”

След направено анкета от FocusEconomics, упованията са промишленото произвеждане да нарасне с 3,5% през 2022 година През идната година прогнозата за нарастване на промишлеността е с 3,1 на 100.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР