Промишленото производство е нараснало през септември 2017 г. с 3,2%

...
Промишленото производство е нараснало през септември 2017 г. с 3,2%
Коментари Харесай

Промишленото производство расте на годишна база

Промишленото произвеждане е повишено през септември 2017 година с 3,2% на годишна база, заяви Национален статистически институт при представянето на данните за календарно изгладения показател. Така растежът на годишна база продължава осми следващ месец. 

По предварителни данни през септември 2017 година показателят пораства и на месечна база с 0,3% по отношение на август 2017 година.

На годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в добивната индустрия - със 7,7%, и в преработващата индустрия - с 4,3%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,5%.

По-значително е нарастването в преработващата индустрия при: производството на съществени метали - с 28,1%, производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - със 17,9%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 14,2%, производството на произведения от каучук и пластмаси - с 13,9%.

Намаление е регистрирано при: обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 12,5%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - със 7,9%, производството на облекло - с 6,6%, производството на мебели - с 5,7%.

През септември 2017 година нарастване по отношение на предходния месец има в преработващата индустрия - с 0,6%, а понижение е регистрирано в добивната индустрия - с 0,8%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,5%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на транспортни средства, без коли - с 11%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 10,3%, производството на питиета - с 6,3%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 5,8%.

Спад е регистриран при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 12,9%, производството на химични артикули - с 9,3%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 5,7%, производството на тютюневи произведения - с 4,1%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР