Промените задължиха правителството да промени ПВУ в частта за енергетиката,

...
Промените задължиха правителството да промени ПВУ в частта за енергетиката,
Коментари Харесай

Служебното правителство си е “клатило краката” за ПВУ в частта за въглищните централи

Промените задължиха държавното управление да промени ПВУ в частта за енергетиката, посредством които страната ни би могла да се възползва от близо 11.5 милиарда лв. до 2026 година, в случай че извърши съответните промени. 

 

Промените бяха гласувани със 187 гласа “за ”. В негова поддръжка се оповестиха всички депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и “Български напредък ”. От депутатите на " Продължаваме промяната " шестима не поддържаха текстовете, а от " Демократична България " - петима.

 

Промените задължиха Министерския съвет в период до 31 март да насочи искане до Европейската комисия за промени в ПВУ в тази част. Целта бе да отпадне поетият ангажимент за намаляването на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, вземайки изходните равнища от 2019 година В друга част на решението категорично се споделя, че България би трябвало да съблюдава поети задължения за декарбонизация, само че и да обезпечи работата на въглищните централи без ограничавания най-малко до 2038 година

 

Окончателната версия на ПВУ не слага точна дата за затваряне на въглищните централи, а залага на други планове в енергетиката, които да понижат потребността от въглища.

През януари служебният министър председател Гълъб Донев съобщи, че екипът на вицепремиера Атанас Пеканов стартира дейни диалози за предоговаряне на проекта с представители на Европейска комисия. През март тогавашният енергиен министър Росен Христов съобщи, че страната ни продължава диалозите с Европейска комисия и не се е отказала от задачата да промени наличието на ПВУ. До края на днешния ден на депутатите ще бъде показан отчет за свършеното от служебното държавно управление.

 

“Оттеглените промени в Плана за възобновяване и резистентност би трябвало да бъдат заместени от други, с които още веднъж да бъде доста намаляването на въглеродния диоксид. Към днешна дата в Министерски съвет и в Министерство на енергетиката не са разпознати създадени различни решения за предоговаряне на промени в ПВУ ”, уточни акад. Денков пред депутатите. 

 

По думите му към Европейската комисия не е подадено искане за промени в ПВУ. Разговорите с Европейска комисия не престават.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР