Промените за така наречените сини карти или предоставяне на разрешителни

...
Промените за така наречените сини карти или предоставяне на разрешителни
Коментари Харесай

Гласувани промени в Закона за трудовата миграция улесняват издаването на Синя карта

Промените за по този начин наречените сини карти или даване на разрешителни за работа на висококвалифицирани работници бяха гласувани дефинитивно през днешния ден. Чрез измененията в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност към този момент ще има по-улеснен достъп на висококвалифицирани експерти до пазара на труда в страната ни на жители на страни отвън Европейски Съюз.

Сред измененията е и възможносттта за подаване по електронен път на разнообразни документи,  редуцира срокът на цялата процедура за банкет и ще може да се признава и опит, а освен тапия за висше обучение, уголемява се и обсегът на определението за висококвалифициран служащ.

Синята карта ще бъде годна 5 години. Чужденците ще могат да работят от разстояние в България и чужбина, Притежателите на Синя карта се обезпечават в НЗОК.
 От €10 300 до €72 200: С каква междинна работна заплата страните от Европейски Съюз притеглят задгранични фрагменти
От €10 300 до €72 200: С каква междинна работна заплата страните от Европейски Съюз притеглят задгранични фрагменти

През 2021 година междинната поправена годишна заплата в Европейски Съюз е била 33 500 евро

Това е значима стъпка, тъй като високо квалифицираните служащи ще могат да аплайват при по-гъвкави условия за банкет, ще имат опция за по-лесно пренасяне и работа в друга страна.

Остава досегашният текст в закона, съгласно който брутното заплащане за служащия - жител на трета страна, ще е минимум 1,5 пъти по-високо от междинната работна заплата в България.

От ИТ бранша у нас нееднократно са алармирали за дефицит на експерти, както и какъв брой е значимо измененията да влязат в действие допустимо най-бързо.

Според данни на Агенцията по заетостта през идващите 12 месеца бизнесът ще се нуждае от над 11 000 експерти в разнообразни сфери.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР