Промените в Закона за земеделските земи цели да защити собствениците

...
Промените в Закона за земеделските земи цели да защити собствениците
Коментари Харесай

Експерт в МЗХ: Невъзможно е да загубите правата си върху земеделските земи

„ Промените в Закона за земеделските земи цели да отбрани притежателите на обработваема земя, а не да ги ощети. Невъзможно е хората да изгубят правата си върху земеделските земи. Искаме да се приключи практиката с едни остарели контракти, които са сключвани от един съсобственик за 99 години за 1 лев. По този метод останалите съсобственици са ощетени ”. Това съобщи в ефира на bTV специалистът в Дирекция „ Поземлени връзки и комасация ” в земеделското министерство Кирил Стоянов. Изказването му е в отговор на изказване на някогашния омбудсман Мая Манолова, че над 3 млн. притежатели на дребни площи ще бъдат наранени от измененията посредством връщането на ТКЗ-та.

„ Процедурата за комасация (преразпределението на земи за притежателите да получат уедрени парцели на 1 или повече места в подмяна на дотогавашните им по-малки и разпръснати парцели, бел. ред.) съществува от 2007 година Направихме шест плана в едни от най-бедните села на България. Успяхме да възстановим работни места, напояване и на нито един човек не му беше отнета земята ”, уточни специалистът Кирил Стоянов.

По думите му процедурата по отдаване на земя под аренда е демократична. „ Всеки един притежател е еднакъв на останалите, в това число на страната и общината. Ако вие желаете да участвате в процеса по комасация, имате един глас, без значение кой с какъв брой парцела взе участие ”, разясни специалистът от земеделското министерство.

Според него терзанията на някогашния омбудсман Мая Манолова са неоснователни. Стоянов пресметна още, че поради дебатите по тематиката интервалът за публично разискване на законовите промени ще се удължи с 12 месеца. По думите му законът обгръща огромна част от българските жители и по него трябва да се работи съществено и деликатно – без да се бърза.

Припомняме, че измененията в закона плануват също европейски жители да могат да купуват земя в България. Досега това беше допустимо единствено за компании и организации от Европейския съюз. Хора от трети страни, както и до момента, нямат това право.

Европейска инструкция гласи, че всеки жител на Евросъюза би трябвало да има право да купува земя в 28-те държави-членки. Това в този момент не е допустимо у нас и по тази причина страната ни е застрашена от наказания. Очакванията са новият Закон да даде опция на млади фермери до 40 години по-лесно да наемат посредством търг свободни земи от държавния аграрен фонд.

Предвиждат се и облекчения за строителство върху земи с променено предопределение, като отпада срокът, в който до 3 години след издаването на решение за смяна на предназначението на земята, притежателят би трябвало да получи позволение за градеж. Вече ще има и законова опция за смяна на предназначението на неземеделски земи в аграрни. Например, остарели дребни язовири, които от дълго време са пресъхнали и се употребяват за земеделие, а стопаните им не могат да получават дотации.  

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР