Промените в Закона за висшето образование ще включват изменения, свързани

...
Промените в Закона за висшето образование ще включват изменения, свързани
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Промените в Закона за висшето образование ще включват изменения, свързани с акредитацията и управлението

Промените в Закона за висшето обучение ще включват промени, свързани с акредитацията и ръководството на висшите учебни заведения. Това сподели на полемиката на “Труд ” за висшето обучение в Народното събрание министърът на образованието Красимир Вълчев по отношение на предложенията му за промени в Закона за висшето обучение.

По думите му концепцията е акредитацията да бъде по-ефективна и да лишава по-малко време, само че в това време да дава по-голяма отлика. Министър Вълчев посочи, че все още акредитационната оценка все по-малко споделя какъв брой едно учебно заведение е по-добро от друго.

„ Със сигурност ще включа промени в частта ръководство на висшите учебни заведения. Вероятно ще приемем и предлагането за контракти за ръководство на ректорите, само че към момента предстоят полемики. В началото сме и в най-хубавия случай по средата на тези полемики, а тези контракти имат за цел да ги създадат по-отговорни към развиването на висшето учебни заведения. Със сигурност ще приказваме отвън закона за общи тактики, защото развиването на висшето обучение е развиване на обособените висши учебни заведения “, добави министърът.

По думите му сигурно ще се приказва за включване в европейски академични мрежи. Според него българските висши учебни заведения ще бъдат разпознаваеми на интернационалния и все по-глобализиращ се учебен пазар, в случай че съумеят да се свържат по подобаващ метод.

„ Със сигурност ще приказваме за интензифициране на системата на научните проучвания, защото българските висши учебни заведения ще бъдат такива, в случай че имат научни проучвания. В противоположен случай ще бъдат просто учебни заведения или гимназии “, разяснява Вълчев.

Във връзка с оповестените от ръководителя на Комисията по обучение Милена Дамянова оферти за интензивно присъединяване на работодателите в образователния развой, министърът разяснява, че това е самодейност на народните представители. По отношение на финансирането на университетите министър Вълчев съобщи, че системата на висшето обучение има четири основни подсистеми.

„ Това са ръководството на висшите учебни заведения, акредитацията, финансирането и развиването на университетския състав. За последните две можем да кажем, че бяха направени промени. Неотдавна бяха признати измененията в Закона за развиване на университетския състав, които търсят по-добрия баланс сред единни критерии и децентрализация на присъждането на научни звания. По отношение на финансирането, такива промени бяха признати през 2016 година В резултат на това ние започнахме политика за преструктуриране на приема и на финансирането. Днес, това което можем да кажем, че средствата, които се разпределят въз основа на сложна оценка за качество и реализация са близо 40 %. Приемът в професионално направление „ Администрация и ръководство “ беше понижен с 60%, в „ Икономика “ с 50 %, а в това време беше подтикван приемът в по този начин наречените предпочитани професионални посоки “, сподели той и означи, че това са педагогическите, инженерно-техническите, аграрните науки и природо-математическите науки.

Министър Вълчев уточни, че там е най-остър дефицитът на фрагменти. Той разясни, че преструктурирането на финансирането се прави поредно. По думите му може би би трябвало да се създадат още промени. “Можем да чакаме в тези професионални посоки, където имаме най-ниско търсене на висше обучение сега, най-голям предстоящ растеж на доходите”, сподели Вълчев и съобщи, че МОН се пробва да отговори на потребностите на пазара на труда, само че и обособените сфери в него би трябвало да създадат по този начин, че да задържат експертите.
 img_6270-01-1500x1000  img_6208-01-1500x999  img_6206-01-1500x1000  img_6251-01-1500x1000  img_6235-01-1500x1000  img_6228-01-1500x1001  img_6293-01-1500x1000  img_6273-01-1500x1000  img_6224-01-1500x1000  img_6209-01-1500x1000  img_6258-01-1500x1000  Красимир Вълчев
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР