Промените в закона за високите нива на шум е приет

...
Промените в закона за високите нива на шум е приет
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Шумовата вакханалия в България спира!

 Промените в закона за високите равнища на звук е признат и следва обнародването му в Държавен вестник. С тези промени " шумовата вакханалия в България ще спре ". Това разгласи водачът на НФСБ Валери Симеонов пред медии. 

Вече се вкарват строги забрани за генериране на звук сред 23.00 и 8.00 часа и сред 14.00 и 16.00 часа всеки ден, а не както беше единствено в събота и неделя. Също по този начин се усилват часовете за зареждане на търговски обекти, има възбрана за озвучаване на открити площи в този интервал от транспортни средства - като " надути уредби от лимузини, тонколони от мотори ", не разрешава се озвучаването от плаващи търговски обекти – салове, яхти. Има и изключения - тези, които обособените Общински съвет са регламентирали с обособена разпоредба.

За новооткритите заведения или тези, които трансформират предназначението си разрешението за работно време се издава от общинските служби след показване на нужните документи, след осъществено премерване от лаборатории и протокол от измерванията за равнищата на звук. Могат и частни лаборатории да го вършат, а всичко е в периоди.

" Контролът върху нарушаванията сред 23.00 и 8.00 е единствено от Министерство на вътрешните работи. Така шумовата вакханалия в България ще спре ", съобщи Симеонов.

По думите му при нарушавания на наредбите полицейският патрул издава документално предписание за прекъсване на звука. Това се отнася и за циганските сватби. Ако нарушителят откаже, заведението му се затваря 3 дни. При наново нарушаване в границите на една година, затварянето ще е за 14 дни. Органите на реда при констатиране на нарушавания имат право да изземват и задържат материални доказателства.

" Кой има право на констатации на нарушаванията, на наказателни постановления и така нататък? Общината и кметът бяха изключени до този миг. Поправяме тази неточност. Завишаваме и глобите - до 12 хиляди лв. ", сподели още Симеонов.

По отношение на публични прояви от вида на фестивали като Spirit of Burgas, които прояви са утвърдени с наредби, там нормите на Закона за отбрана от шума не работят. " Там всеки си поема отговорността, в тази ситуация Димитър Николов (кмет на Бургас - б.а.) ", разясни водачът на НФСБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР