Промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които касаят

...
Промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които касаят
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Предложението на БСП осигурява безплатни учебници за всички ученици

„ Промените в Закона за предучилищно и учебно обучение, които касаят обезпечаване на безвъзмездни учебници и за учениците от 8 до 12 клас, не са нови като оферти за Българска социалистическа партия. И в границите на 44-ото Народно заседание при разискванията за бюджета ние сме правили това предложение. “

Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и зам.-председател на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Ирена Анастасова.

По време на разискванията на законопроекта социалистът изясни, че предлагането на левицата за безвъзмездни учебници до 12 клас от политическа позиция е доста разумно. „ Приоритет при нас е образованието, само че и обществената сфера. Няма по какъв начин да обясните на един родител, който има двама гимназисти и работи за минималната работна заплата, че би трябвало да даде 800 лв. за тези деца на 15 септември, с цел да им купи учебници. Ето това ни е водило във всичките години, когато сме правили тези оферти “, уточни депутатът от левицата.

От “БСП за България “ са уверени, че обезпечаването на безвъзмездни учебници за всички деца и възпитаници е неотменимо изискване за еднакъв достъп до обучение. Анастасова посочи, че това включва както учебниците в електронен вид, по този начин и тези на хартия.

„ В България ножицата сред небогати и богати толкоз се разтваря, че няма по какъв начин и в българското учебно заведение да си разрешаваме да разделяме децата на небогати и богати “, съобщи от трибуната Ирена Анастасова и продължи: „ Учебник би трябвало да има обезпечен от страната за всяко дете в предучилищните групи и за всеки възпитаник от 1 до 12 клас. Грижа на страната е всеки възпитаник да има учебник, а грижа на учителя е да ги накара да ги употребяват “, уточни тя.

Депутатът от Българска социалистическа партия изясни, че както всичко опира до пари, по този начин е и в системата на образованието. „ Само че повече от 30 години ние си позволявахме да финансираме системата на обучение на остатъчен принцип – каквото остане. И резултатите ги виждаме. Да, образованието е скъпо занимание, само че инвестицията в обучение се възстановява многократно след години. Колкото и да е мъчно сега и да нямаме бюджет, би трябвало да намерим метод да ги дадем тези средства за децата и за учениците “, безапелационна е тя и посочи, че става въпрос за към 80 млн. лв..
Анастасова се обърна към народните представители, за които тези средства са прекомерно доста: „ Много от вас с лекост и без да се замислят поддържаха всички законопроекти в тази зала, които касаят милиарди левове за рационализация на българската войска. В това няма нищо неприятно, само че в случай че ние не дадем средства, с цел да понижим армията от необразовани, това, което ще се случи на страната, ще е доста по-страшно от това, че няма да имаме задоволително добре въоръжена войска. Необходимостта от фрагменти сега се вижда във всички сфери – това е резултат на 30-годишното ни безучастие в областта на образованието “, посочи тя.

На финала депутатът от Българска социалистическа партия изрази вяра този законопроект за бъде подсилен – непопулистки, не с политическо говорене, а с мисъл за България.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР