Промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ)

...
Промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ)
Коментари Харесай

МЗ: Промените в ЗЛПХМ могат да бъдат гласувани в парламента

Промените в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) минаха процедурата по нотификация на Европейската комисия (ЕК) и процедурата може да продължи в Народното събрание. Това се споделя в известие на Министерството на здравеопазването във връзка мненията на Европейска комисия по отношение на плана на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, който планува промени във формулата за СЕСПА.

От Министерството акцентират, че процедурата по нотификация не планува издаване на позитивно или негативно мнение от Европейска комисия.

„ В сходство с Директива (ЕС) 2015/1535, на 13.12.2023 година Министерството на здравеопазването извърши нотификация пред Европейска комисия на законопроекта, с който се трансформира логаритъма за пресмятане на дефицита на лекарствени артикули, включени в Позитивния лекарствен лист, за които се подава информация в Специализираната система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА). Съгласно Директивата, считано от датата на нотификация на плана, стартира да тече тримесечен интервал на спиране, по време на който законопроектът не може да бъде признат и да влезе в действие.

Този тримесечен интервал може да бъде продължен с още три месеца, в случай че от страна на Европейска комисия или от държава-членка постъпи така наречен „ в детайли мнение “, с което се показва противоречие по препоръчаните текстове. Ако след приключването на тримесечния отлагателен интервал не постъпят подробни мнения по плана на акт, то той може да бъде признат.

По актуалната нотификация тримесечният отлагателен период изтече на 14.03.2024 година В рамките на този период по препоръчаните промени в ЗЛПХМ не са постъпили подробни мнения нито от Комисията, нито от някоя от държавите-членки. По текстовете са направени мнения от Европейска комисия, като в своето известие Комисията акцентира, че тези забележки не удължават интервала на изчакване. Европейската комисията показва вяра, че доколкото е допустимо, българските управляващи ще вземат под внимание предложенията й по плана на закон “, се споделя в прессъобщението на Министерство на здравеопазването.  

Припомняме, че с измененията в ЗЛПХМ се предлага изчисленията във формулата на СЕСПА да се правят, като се вземе поради 100 % от нужните количества за облекчаване на здравните потребности на популацията за интервал от един месец, вместо досегашните 65%. Стойността ще се пресмята въз основа на средномесечното ползване на съответния лекарствен артикул за предходните 12 месеца, считано от деня на осъществяване на разбора, вместо както до в този момент за интервал от 6 месеца.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР