Промените в Закона за лечебните заведения, предложени от коалиция Изправи

...
Промените в Закона за лечебните заведения, предложени от коалиция Изправи
Коментари Харесай

Край на партийните назначения в ръководствата на болниците

Промените в Закона за лечебните заведения, препоръчани от коалиция „ Изправи се! Мутри Вън! “, бяха признати от Комисията по опазване на здравето в Народното събрание. С тях се вкарва условие за всички управителни постове - освен изпълнителните шефове и шефовете, само че и членовете на Съветите на шефовете и контролните органи в държавните и общинските лечебни заведения - да се назначават единствено след конкурс.

„ Практиката на държавното управление на ГЕРБ е да „ слага “ членове на Съветите на шефовете за партийни или други " заслуги ", е порочна и би трябвало да спре. Голяма част от неудачите във действието на здравната система и ръководството на лечебните заведения се дължи точно на партийни назначения без конкурс в управленията на лечебните заведения “, акцентира националният представител Валентина Василева-Филаделфевс от ИМВ. Според нея здравна система в колапс - в изискванията на пандемия, са несъвместими с окопаването на калинки на властови позиции в лечебните заведения.

По време на съвещанието в комисията бе изслушан министърът на опазването на здравето в оставка Костадин Ангелов за дейностите на държавното управление за справяне с пандемията от COVID-19. Валентина Василева зададе въпросът дали държавното управление разполага с написан План за деяние, с ясни критерии за това при какви параметри в развиването на рецесията, какви ограничения и дейности се подхващат. По думите й по нищо не проличава Министерския съвет да взема решения си по някакви правила, а по-скоро е покрай хаоса. „ Системата, която Вие самият наричате „ ластик “ или „ правилото на мечо Пух “, звучат неуместно в подтекста на цялостните лечебни заведения. Единственото, което разбрахме от разнопосочните и безредни ограничения е, че учебните заведения са по-опасни от моловете “, безапелационна бе Валентина Василева. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР