Промените в списъка на милиардери в реално време на Forbes,

...
Промените в списъка на милиардери в реално време на Forbes,
Коментари Харесай

Индийският индустриалец, който вече е по-богат от Уорън Бъфет

Промените в листата на милиардери в действително време на Forbes, изключително в челото му, са необичайност. Още по-рядко срещано е предприемач, който преди две години има положение 10 милиарда $, да го усили до 122 милиарда $ в толкоз къс интервал. Индийският фабрикант Гаутам Адани към този момент е петият най-богат човек в света, като след последните развития в фирмите му той изпревари американския вложител Уорън Бъфет. По този метод Адани изпревари и сънародника си Мукеш Амбани, който от години беше най-богатият в Индия.

Адани е създател и ръководител на Adani Group, която се занимава с доста бизнеси, в това число пристанища, хранителни масла, летища, произвеждане и систематизиране на електрическа енергия. Групата има седем регистрирани компании, в това число Adani Enterprises, Adani Ports, Adani Power, Adani Total Gas, Adani Green Energy и Adani Transmission, като съгласно данни на компанията общата им пазарна стойност е 222 милиарда $. Какво обаче стои зад стремглавия на пръв взор триумф, който фирмите му изживяват.
Кой е Гаутам Адани?
Адани е роден в Ахмедабад, щата Гуджарат, през 1962 година Той напуща университета в Гуджарат след втората си година на следване по търговия. След това се насочва към диамантената промишленост, първо като сортировчик, а по-късно и като търговец в Мумбай, написа Silicon India.

Малко откакто навлиза в диамантения отрасъл, братът на Гаутам купува компания, която се занимава с произвеждане и импорт на PVC дограми. Гаутам взема решение да отиде да оказва помощ на брат си с ръководството на бизнеса, като скоро по-късно основава и първата си компания - Adani Enterprise. Това се случва през 1988 година, като в началото компанията се занимава с импорт и експорт на разнообразни артикули.
Реклама Адани е създател и ръководител на Adani Group, която се занимава с доста бизнеси, в това число пристанища, хранителни масла, летища, произвеждане и систематизиране на електрическа енергия.
Бизнесът на Адани се развива бързо и сполучливо, като сигурен симптом за това е една преживелица от 1998 година Тогава Адани декларира пред изданието The Indian Express, че той и негов съучастник са били отвлечени, откакто са били заплашвани с огнестрелно оръжие. Двамата са били пуснати, откакто е бил заплатен откуп 2 млн. $, а съгласно Times Now India по случая са били задържани осем души.

Днес Adani Enterprises е най-големият търговец на въглища в Индия и най-големият частен оператор на летища, като има или оперира осем в Индия, в това число интернационалното в Мумбай.
Диверсифициране на бизнеса
След като бизнесът на компанията се развива сполучливо в интервал от няколко години, Адани взема решение да навлезе в още браншове. Една от първите дъщерни компании, които основава, е Adani Port and Special Economic Zone. Тя се занимава с интервенции на пристанища, като е и най-голямата компания в сектора в страната. Подразделението оперира 13 пристанища, които са по източния и западния бряг на Индия.
Реклама
Империята на Адани продължава развиването си, като, общо взето, всяка компания, която основава, се трансформира в пазарен водач в сектора. Следва откриването на Adani Transmission, която също се трансформира в най-голямата частна компания за транспорт и систематизиране на електрическа енергия в Индия. Adani Total Gas ръководи най-големия градски газоразпределителен бизнес в Индия, а Adani Power е най-големият частен производител на топлинна сила в страната.

Може би най-успешното поделение на Adani Enterprise е това за зелена сила Adani Green Energy. Това е и компанията, която има най-висока пазарна стойност от всички под контрола на Адани. През последните три години компанията влага съществено както в произвеждането на слънчеви панели, по този начин и в тяхната поддръжка. Това трансформира компанията в един от най-големите играчи в областта на слънчевите панели, като акциите й са нараснали цената си с над 5500%.

Наскоро Адани разгласи, че се работи по основаването на поделение за стрийминг услуги. Това е бранш, в който в Индия преобладават YouTube и Netflix, само че се чака сериозна конкуренция в идващите години. Viacom18 Media, локалното взаимно дружество на Мукеш Амбани с Paramount Global, неотдавна разгласи, че ще получи 1.8 милиарда $ в кръг на финансиране, воден от подкрепяната от Джеймс Мърдок Bodhi Tree Systems.
Притеснения за балон
Въпреки това съществуват съществени опасения дали оценките на някои от сдруженията от групата не са на територията на балона.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Енергетика Реклама
Общите 12-месечни доходи от листнатите компании на групата, като се изключи Adani Wilmar, която се занимава с производството на хранителни масла, са 14.5 милиарда $, до момента в който общата им облага е единствено 1.14 милиарда $. Въпреки това общата пазарна стойност на шестте сдружения е 148 милиарда $, което поражда въпроси дали цените на акциите не са прекомерно високи спрямо фундаменталните индикатори.

Дали оценките ще се запазят зависи от това дали сполучливият опит на Адани за нахлуване в евентуални браншове в подобаващия миг ще продължи и в бъдещето, до момента в който преследва високите си упоритости за цифрова стопанската система и възобновима сила.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР