Промените в професионалното образование и финансирането на реформите в него,

...
Промените в професионалното образование и финансирането на реформите в него,
Коментари Харесай

Представители на Сливен се включиха в национален форум за образованието

Промените в професионалното обучение и финансирането на промените в него, осъществяването на плановете по Програмите за обучение, ранното детско развиване, задържането на децата и учениците в учебно заведение, критериите за оценка на качеството на образованието и навлизането на изкуствения разсъдък бяха част от тематиките на Десетата юбилейна национална среща на общинските специалисти в образованието, заяви Лидия Димитрова, зам.-председател на Постоянната общинска комисия по обучение, просвета, просвета и вероизповедания. Тя и ст. специалист Ивелина Илиева от просветителната дирекция показаха Община Сливен в влиятелния двудневен конгрес на НСОРБ и НСОРБ – Актив. Той се организира в края на предходната седмица в община Павел баня с присъединяване на зам.- министъра на образованието Емилия Лазарова, екип от МОН, ръководителя на ИА „ Програми за обучение “, известни експерти, специалисти и чиновници в образованието от 50 общини.

„ За мен представляваха интересSTEM –проектите и плановете за нови здания или дострояване на съществуващите в учебните заведения. Но новото, което се обрисува през 2024 година, е опцията за забавни и потребни планове, които да се осъществят взаимно от общините, учебните заведения и неправителствени организации, като се залага на учебните заведения без уязвими групи от възпитаници и на учебните заведения единствено с уязвими групи “, добави Лидия Димитрова. Сред акцентите на полемиките е била рекомендацията на МОН общините да назначат на място в детските градини и учебните заведения специфични педагози, логопеди, психолози, които да работят с децата със специфични просветителни потребности. Целта е да се окаже квалифицирана поддръжка още в ранна възраст.

Много противоречиви страсти на националната среща е провокирала и тематика, която за първи път влиза в полемиките – изкуственият разсъдък, потреблението на ChatGPT от възпитаници и учители. Тя е била показана с любопитни образци от Доброслав Димитров, ръководител на УС на Българската асоциация на софтуерните компании. „ Определено има потребност от уточнения, с цел да може да се изградят умения за потребно потребление на изкуствения разсъдък, в това число в образованието “, разяснява още Лидия Димитрова.

Зам.-председателят на Общинската комисия по обучение ще запознае сътрудниците си в комисиите към локалния парламент с дискутираните на националната среща тематики. „ На разположение съм да осведомявам всеки, който демонстрира интерес, за извършената среща. Освен това ще предложа да поканим господин Димитров от асоциацията на софтуерните компании да взе участие в националната конференция на учителите по физика, която ще се организира през юни в Сливен. Тази конференция ще е за цифровото обучение. Имаме потребност от повече информация за изкуствения разсъдък “, добави Лидия Димитрова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР