Промените в НПК, които въвеждат механизъм за търсене на отоворност

...
Промените в НПК, които въвеждат механизъм за търсене на отоворност
Коментари Харесай

ГЕРБ продължава с тупането на топката за разследване на главния прокурор

Промените в Наказателно-процесуален кодекс, които вкарват механизъм за търсене на отоворност на основния прокурор, най-вероятно няма да бъдат признати в този парламент. Това стана ясно от съвещанието на правната комисия, на която тези промени влязоха на първо четене. От ГЕРБ не престават с политиката си постоянно да бавят и попречват приемането на сходни промени.

След като комисията заседава близо 6 часа шефът й Радомир Чолаков (ГЕРБ) предложи разискванията да бъдат отсрочени. В тези 6 часа се изказваха представители на магистратите, които в множеството случаи остро подлагаха на критика тези промени.

Чолаков изясни, че предлага на последващо съвещание първо да бъде изслушан основният проурор Иван Гешев и по-късно да се премине към диспути сред депутатите.

Един от причините на Чолаков бе да няма среднощни съвещания. Когато се гледаха измененията в Изборния кодекс, с които се върна хартиената бюлетина и се унищожи машинното гласоподаване, имаше тъкмо такива съвещания и те бяха инспирирани значително тъкмо от Чолаков.

От " Демократична България " и " Продължаваме промяната " възразиха против предлагането на Чолаков. Надежа Йорданова даже се запита дали тези промени не са част от пазарлъка в третия мандат за сформиране на държавно управление. В последна сметка разискванията бяха отсрочени с гласовете на останалите партии.

Промените в Наказателно-процесуален кодекс са импортирани от държавното управление и с тях се вкарва механизъм за търсене нанаказателна отговорност от основния прокурор и неговите заместници.

Този законопроект е един от основните законопроекти, обвързани с получването на пари по Плана за възобновяване и развиване. Макар и импровизирано е ясно, че той е от огромно значение и за приемането ни в Шенген.

" На път сме да пресечем един циничен кръг, в който страната ни се върти. Искаме същинско, а не медийно правораздаване ".

Това съобщи правосъдният министър Крум Зарков при представянето на законопроекта. Той посочи, че законопроектът взема решение въпроси, които са довели до повече от 70 осъждания на България в Европейския съд за правата на индивида в Страсбург.

" Българския политически спор за правосъдната власт ще може да напредне. Ще създадем каквото е било по силите й да осъществим авансово поети задължения. Ще бъде свалено леке в интернационален проект, а за българските жители ще бъде ясно, че никой не е над закона ", сподели още Зарков.

Механизмът планува пъкъл хок углавен арбитър от Върховен касационен съд, от апелативен или областен съд, само че с сан на арбитър от Върховен касационен съд, да води следствия против основния прокурор или негов заместител, когато има задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

За задачата съдията краткотрайно ще бъде назначаван за изпълняващ длъжността прокурор, който ще има пълномощия да проверява основния и неговите заместници. Предлага се да има авансово направен лист със съдии от Наказателното поделение на Върховния касационен съд (ВКС) или от окръжни съдилища с сан на арбитър от Върховен касационен съд, които са с най-малко 12 години стаж, като се вкарва в допълнение условие те да са работили в последните 7 години като углавен арбитър.

От съдиите ще се желае авансово единодушие да бъдат включени в този лист. От него на инцидентен принцип ще бъде избиран арбитър, който ще работи по съответен сигнал против основния прокурор и ще води следствието. Той ще бъде назначаван от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, която няма опция да откаже да го назначи след избора на инцидентен принцип.

Ще се избира и втори пъкъл хок прокурор, като това ще става на по-късен стадий, когато първият е провел следствието против основния прокурор и е решил, че има данни за покачване на обвиняване и то към този момент е импортирано в съда.

Разследващите органи ще са проверяващи служители на реда, избрани със заповед на министъра на вътрешните работи или проверяващи митнически инспектори, избрани със заповед на министъра на финансите. Делата ще са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд, а отводът от формиране на досъдебно произвеждане ще предстои на правосъден надзор на две инстанции.

Предвижда се и правосъден надзор върху някои от отводите за формиране на следствие.

Представителите на Висш съдебен съвет показаха запаси и несъгласия със законопроекта и изключително по опцията за правосъден надзор върху отводите за досъдебно произвеждане и основаването на механизъм за следствие на основния прокурор.

Предложените пакети законопроекти са противоконституционни, и в случай че бъдат признати, това ще е намерено тъпчене и потъпкване с кални ботуши на Конституцията. Това съобщи заместникът на основния прокурор Борислав Сарафов. Не единствено той, само че и сътрудниците, с които приказвал " смятат, че това е открит опит за преодоляване на правосъдната система и премахване както на основния прокурор, по този начин и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд ".

Заместникът на основния прокурор изрази вяра, че препоръчаните промени се дължат по-скоро на непознаване на закона, а не " мисли за преодоляване на правосъдната система ".

" Желая да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, само че механизмите би трябвало да бъдат правилни и законосъобразни, те не могат да бъдат разпра ", акцентира той.

Той заяви, че в случай че текстовете бъдат признати, Конституционен съд ще бъде сезиран.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР