Промените в КСО бяха приети на първо четенеЗатворът за репресираните

...
Промените в КСО бяха приети на първо четенеЗатворът за репресираните
Коментари Харесай

Затворът ще се признава за стаж. Ето за кои

Промените в КСО бяха признати на първо четене
Затворът за репресираните и наборната военна работа за тези лица ще се признават за автентичен стаж за пенсия, реши Народното събрание. На първо четене през днешния ден бяха гласувани промени в Кодекса за общественото обезпечаване (КСО).

Вносителите на законопроекта са от Движение за права и свободи. Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ подсети за контузиите, нанесени от така наречен Възродителен развой:

„ Когато приказваме за тези репресирани хора от комунистическия режим, ние би трябвало да знаем, че през днешния ден към този момент 33 години живеем в народна власт, с помощта на цената, която те заплатиха за тази нея “, уточни той.

От Българска социалистическа партия и Политическа партия показаха безпокойство, че през обществената система се вземат решение политически въпроси.

„ Това е една дълбока рана, нанесена от ползи, които са нямали интереса на България драговолно. Въпросът е дали да употребяваме обществената система, с цел да адресираме тази рана. 22 години по-късно. Защото това може да ни вкара в оня коловоз, в който, спомняте си, тъкмо по време на комунизма се раздаваха пенсии за дейни борци и така нататък “, съобщи Асен Василев.

Според водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов сходни права би трябвало да имат и  жертвите на терористични офанзиви.

„ И не трябва да се основава процедура, при която някой да припомня за разделяне. Не бива да бъдем делени, ние сме един народ “, акцентира той.

В последна сметка законопроектът беше подсилен със 131 гласа „ за “. 31 депутати бяха срещу и 38 гласоподаваха „ въздържал се “, оповестява БНР. За да бъде дефинитивно признат, законопроектът за премени в КСО би трябвало да бъде разискван още веднъж.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР