Промените в КПКОНПИ минаха в комисия, ГЕРБ се надява да

...
Промените в КПКОНПИ минаха в комисия, ГЕРБ се надява да
Коментари Харесай

Славов, ДБ: Разговори с ГЕРБ да подкрепим техния мандат не е имало до момента

Промените в КПКОНПИ минаха в комисия, ГЕРБ се надява да няма още една бухалка.

" Органи с репресивни функционалности би трябвало да са деполитизирани, с цел да си правят професионално работата. Това важи и за основния прокурор – той не би трябвало да е обвързван с която и да е партия ", съобщи депутатът от " Демократична България " Атанас Славов в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него постоянно този, който образува болшинства в Народното събрание, след това може да образува болшинство при избора на Висш съдебен съвет и надлежно Висш съдебен съвет да избере " подобаващ " основен прокурор, както е ставало постоянно до момента. Той се надява основните въпроси да бъдат решавани първо на конституционно равнище, тъй че да има гаранции за самостоятелност и отчетност и да се гледа професионализма, а не близостта до една или друга партия.

" Висш съдебен съвет към този момент е с изминал мандат. Голямата задача на този парламент е да подмени състава на Висш съдебен съвет и състава на инспектората към Висш съдебен съвет, който пък е с изминал мандат от последните 2 години. За Конституционен съд също има 2 непопълнени места от Народното събрание, само че там най-малко болшинството е нормално ", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.
Славов се надява комисията да обърне внимание на мненията на Венецианската комисия във връзка с отговорността на основния прокурор и измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. На второ място, да стартира дългоотлаганият разговор сред политическите сили за конституционни промени.

" Разговори с ГЕРБ за поддръжка на техния мандат не е имало до момента. Тази комисия, която е по конституционните въпроси, се надявам да подтиква разговора, само че няма по какъв начин да даде резултат в бърза поддръжка на един или различен мандат, тъй като това са процеси, които лишават месеци ", твърди Славов.
Той разяснява, че е било извънредно време да се включим измежду обединението на цивилизованите демократични страни и да дадем оръжие на Украйна.

" Надявам се Министерството на защитата да се съобрази с признатото решение, с цел да можем да изпратим въоръжение, което да е от изгода за украинската страна. Ако кажем, че оръжието, с което разполагаме, не е задоволително изправно, значи, че нашата сигурност е компрометирана. Ако кажем, че имаме изправно оръжие, само че не го изпращаме, значи се нарушава решението на Народно събрание ", установи гостът.

Той е уверен, че има какво да изпратим, само че евентуално няма да е целият пакет от оръжия, който желаят украинците. И добави, че следва да се срещнем с съответния лист за въоръжение, което бихме могли да предоставим.
" Има въоръжение, което съдружниците дават на страните, които дават своето оръжие и колкото по-рано създадем това, толкоз шансът да получим съвременно качествено оръжие се усилва ", посочи Славов.

Той изясни, че ще има 10-годишен интервал за разсрочено разплащане на новите 8 самолета F-16.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР