Промените в конституцията все още не са направени, но вече

...
Промените в конституцията все още не са направени, но вече
Коментари Харесай

Морето, заводите и една четвърт от доходите на Украйна: Какво ще получи Русия с присъединяването на Донбас, Запорожие и Херсон

Промените в конституцията към момента не са направени, само че към този момент е ясно, че в напълно близко бъдеще Русия ще нарасне с голяма територия, с 4 нови района едновременно - Донецката и Луганската република, Херсонската и Запорожката област.

Но какви са тези територии? Колко богати и кой живее в тях? Ще могат ли да се изхранват или ще имаме спомагателна субсидионна тежест? За това разговаряхме с публициста Константин Двински.

ЧИЯ Е ЗЕМЯТА?

- Нека незабавно сложим точката над " i ". И по този начин, от кое място идва тази земя?

- Херсон и Запорожие са учредени при Екатерина Велика. Донбас - през 60-те години на XIX век от английския фабрикант Джон Хюз. И всички тези територии стават и се развиват извънредно в границите на Руската империя. Преди това те бяха полупразно Диво поле - границата сред Русия и Кримското ханство. Но в последна сметка Екатерина анексира Крим дружно с тези земи.

Възникна въпросът за заселването на тези земи. Тъй като са били опустошени от безкрайни войни, траяли епохи, евентуално от XV. И стартира всеобщото преселване на жители на Руската империя от централните провинции. Местното население въпреки всичко остана там, само че несъразмерно малко - няколкостотин хиляди. А няколко милиона са се преместили. Следователно от етническа позиция хората, които живеят на тези територии, безусловно не се разграничават от нас.

ПРИСТАНИЩАТА

- Ако погледнете картата на бъдещата Русия, прави усещане, че Азовско море се трансформира във вътрешно.

- Да, дружно с две значими пристанища - Мариупол и Бердянск. Освен това Мариупол има всички благоприятни условия за интернационална търговия. Почти не замръзва през зимата, за разлика от Ростов. А износът на зърно е доста деен точно през зимата. Компаниите, които изнасят зърно, са принудени да го карат до Новоросийск и да го транспортират оттова по море. Това е голям непотребен кръг, т.е. по-висока цена. А и тук всичко ще върви доста по-бързо.

- Е, Мариупол към момента би трябвало да бъде възобновен.

- А пристанището там на процедура не беше наранено от военните дейности. Освен това там има контейнерен терминал, което също понижава разноските за логистика. По-евтино е да транспортирате с камион от Мариупол до Москва, в сравнение с от същия този Новоросийск.

ИЗЦЯЛО РУСКИ КУРОРТ

- С какво друго е забавно Азовско море?

- Развитие на вътрешния туризъм. Имаме безапелационен дефицит на морски курорти. Има Крим и Сочи, където всички са един върху различен и цените скачат, има Дагестан, който занапред стартира да се развива като туристическа дестинация. Но това не е задоволително за такава голяма студена страна като нашата.

- А на Азов е тъкмо като Дубай?

- Е, не Дубай, несъмнено, само че капацитетът е доста недооценен. Под Украйна тази зона просто деградира. Въпреки че въпреки всичко имаше поток - украинци, беларуси и няколко наши почиваха край Бердянск. Всичко беше на ниска цена, но би трябвало да се каже че цената отговаряше на качеството. И в случай че в този момент инвестирате пари там, построите хотели, погрижите се за плажовете, това ще са до два милиона туристи на сезон. Ако, когато всичко се успокои, летището в Мариупол бъде възобновено, тогава няма да има проблеми с логистиката.

СУХОПЪТНО ШОСЕ И ВОДА ЗА КРИМ

- Това, което виждам на картата, е сухопътен път към Крим от огромна Русия.

- Да, получаваме стратегически кулоар към Крим. Разбира се, след стартирането на Кримския мост острият проблем с доставките там изчезна. Изграден е и енергиен мост от Краснодарския край. Но в този момент ще има опция на моста - логистиката от Крим до Централна Русия става доста по-евтина. По маршрута през Запорожка област, през Донецк ще минава огромен поток от превоз - както пътнически, по този начин и товарен.

- И Херсон също по този начин е вода от Днепър, това е Кримският канал.

- Да, това е значим миг. Крим към този момент няма да има проблеми с водата. Представяте ли си какъв тласък е за развиването на селското стопанство там?

ПЛОДОВ РАЙ

- Говорейки за земеделие. Херсон и Запорожие са една и съща златна земя, която дава 2 реколти годишно.

- Не че са фамозни със земеделието си, само че постоянно е имало мощен капацитет за развиването му. Земята сигурно е плодородна, добивът е висок. Но в Украйна, с изключение на зърно и слънчоглед, там нищо не се развиваше, тъй като те могат да се продават в чужбина и да се печелят пари, а не като от краставиците и доматите.

Аз съм последовател на това, че не би трябвало да се изнася самото жито или слънчогледа, а да се преработва и изнася готово брашно или олио. Вижте Турция - тя купува нашата пшеница, преработва я и по-късно продава доста произведения по целия свят. Така че там е належащо да се изградят преработвателни предприятия.

- А херсонските дини? А най-хубавата в света мелитополска череша?

- Разбира се! Също по този начин плодове и зеленчуци, с които отвън сезона имаме огромни проблеми. От март до юни ги внасяме от Турция, Египет, Израел. Но в случай че създадем система за предпазване, тогава с приемането на нови територии, в случай че не се осигурим до дъно, то по-достойно ще сменяем южния импорт.

ФАБРИКИ И МИНИ

- Ясно е с Азовско море. А какво да кажем за Донбас? Това е индустриална зона, която дава една четвърт от всички доходи в Украйна.

- 23% от износа, в случай че би трябвало да сме точни, се осигуряваше от Донбас. А делът му в Брутният вътрешен продукт през 2013 година е 17%. Тоест всеки шести $, извоюван от Украйна, тогава се падаше на Донбас.

- Заради въглищата?

- Тук е казусът с въглищата - те се добиват в мини, а и са скъпи. Нека Донбас резервира статута си на район на миньорската популярност. Но това е по-скоро история.

- Тогава металургията?

- Днес, несъмнено, доста фабрики там са спрени. Донбаският метал може да бъде издирван на първо място за възобновяване на самия Донбас и за други територии. Мисля, че той ще може да покрие тези потребности.

- Или може би за експорт?

- Нека бъдем почтени, в този момент надали някой ще търгува намерено с Донбас. Може би металурзите от Донецк и Луганск ще могат да се конкурират на вътрешния ни пазар. Но ние също имаме доста наши лични металургични предприятия - Череповец, Челябинск, Липецк...

- И тогава с какво може да се отличи Донбас през днешния ден?

- С теоретичен и индустриален капацитет. Например Ясиноватският машиностроителен цех създава неповторими миннодобивни комбайни. Само три предприятия в света създават такива: едно в Съединени американски щати, едно в Германия и в този момент в Ясиноватая. Това е страховит цех, със лична инженерна школа и технологии. Тези артикули ще намерят своето приложение както на вътрешния пазар, по този начин и на някои външни пазари, даже и в Иран.

ЗАПЛАТИТЕ ЩЕ СА КАТО В УРАЛ

Да поговорим за хората. Няма ли боязън, че ще ни седнат на вратовете, ще си клатят краката и ще живеят на дотации от Москва. Защо да работят?

- Е, там има доста работливи хора, стига да има с какво да се занимават. Ако имаме тунеядци, то е единствено тъй като няма работа. Просто би трябвало да рестартирате стопанската система на тези райони, тогава голям брой предприятия ще си намерят нов живот. Това значи, че секторът на услугите ще се съживи, парите ще стартират да се въртят. Повярвайте ми, там ще има повече работа, в сравнение с трудоспособни жители.

- Може би заплатите ще са високи?

- По съветските стандарти - да. Разбира се, не на равнището на Москва, само че на равнището на Урал - сигурно.

Значи не би трябвало да ги храним?

- Ако има положителни мениджъри, тогава всичко ще е наред. Те са в положение да се устоят сами. Донбас несъмнено може да бъде район донор, както беше в Украйна.

ЗЕМЯТА ЩЕ ОСТАНЕ НАВЕКИ

- Ще успеем ли да усвоим четири района едновременно? И какво ще им е на хората да живеят там?

- А вижте Крим - какъв брой хора се реалокираха там. Населението на полуострова пораства. Ако там беше неприятно, никой нямаше да се мести там, нямаше да си купува къща там. Така че там е добре. Да, имаше проблеми с банките, с връзките, само че това се преодолява.

- По какъв метод е „ преодолимо “?

- Не може постоянно да трепериш от глобите. Или ги анулират, или ги заобикалят, или един ден прекрачваш страха си. Същите банки към този момент не се опасяват да навлязат в такива райони - Промсвязбанк оперира в ДНР, Кримската банка RNKB се причисли към ВТБ. Те ще работят и в Херсонска и Запорожка област. Ще има и система за бързи заплащания.

Що се отнася до мобилните връзки, в ДНР съществува „ Феникс “. Между другото, услугите му бяха доста евтини.

- Ще ни наложат ли нови наказания? Или няма нищо?

- Не им остава доста. Могат да изключат последните банки от SWIFT. Те могат да ни откажат газта, само че единствено ще влошат нещата за себе си. Те имат последния си коз - да наложат вторични наказания против компании от Китай, Турция, Индия, които работят с нашите. Това ще усложни търговията ни.

Но светът към този момент не е еднополюсен. Винаги можете да намерите излаз.

- Заслужава си?

- Тези територии, които в този момент анексираме, ще останат с нас за епохи. И доста скоро, по историческите стандарти, малко хора ще си спомнят глобите, те ще си спомнят огромните достижения, които се паднаха на нашето потомство.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР