Промените в Конституцията винаги се изваждат тогава, когато е необходимо

...
Промените в Конституцията винаги се изваждат тогава, когато е необходимо
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Извеждат промени в Конституцията, когато трябва да бъде изместен фокусът

Промените в Конституцията постоянно се изваждат тогава, когато е належащо да се измести погледа в друга посока. Имаше въпроси от страна на публицисти към президента, той тогава анонсира, че има желание да внесе предложение в новото Народно събрание. И по-късно този въпрос беше издигнат и на дебата, който се състоя сред двамата претенденти ", сподели преподавателят по конституционно доцент Наталия Киселова в изборното студио на Bulgaria ON AIR " Избори: Трето деяние ".

Тя напомни случая през 2005 година, когато трябваше да се приспособява Конституцията, с цел да може България да влезе в Европейски Съюз.

" Имаше някои случаи, в които в действителност се постановяваше по отношение на имунитета на народните представители, който беше много по-широко застъпен по отношение на закононарушения, по които не може да се повдигат обвинявания. Дори по време на мандат, невъзможността да се откаже националният представител ", добави доцент Киселоа в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ имунитетът на магистратите е бил еднакъв на много високия имунитет на народните представители.

" Първо се ограничи имунитета на магистратите, част от измененията за правосъдната власт можеха и да бъдат осъществени на равнище закон със правосъдната власт, само че по този начин или другояче не можем да кажем, че са били постоянно безсмислени, има и промени, които са положителни ", акцентира специалистът.

Попитана дали една от измененията, които се постановат, би трябвало да бъде самостоятелната конституционна тъжба, тя отговори: " Ако погледнем в Европа - забележителен брой страни към този момент са въвели. Тук въпросът е, в случай че се отвори опцията, тъй като нужда в някои случаи има. Но и другото - в случай че тази опция се отвори, дали това няма да докара до проливен дъжд от тъжби. Омбудсманът в последните тъжби демонстрира грижа към правата на жителите. "

Според нея е извънредно значимо по какъв начин тъкмо ще бъдат подпомагани съдиите и какво ще бъде вписано в Конституцията като филтър.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР