Промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина

...
Промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина
Коментари Харесай

Хартиената бюлетина се завърна официално,обнародваха промени...

Промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина и в секциите с над 300 гласоподаватели, бяха обнародвани в " Държавен вестник през днешния ден ", оповестява БНР. Депутатите одобриха измененията при започване на този месец, президентът наложи несъгласие, а Народното събрание го отхвърли преди седмица.

В секциите с над 300 гласоподаватели гласоподаватели ще може по собствен избор да упражни вота си с хартиена бюлетина или с такава за машинно гласоподаване, като за печатане на бюлетина от машинното гласоподаване ще се употребява профилирана хартия с спомагателни отбрани.

След гласоподаване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден.

Тъмните стаички отпадат и ще бъдат сменени с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

С 40 заявки ще се разкрива нова секция в чужбина.

Запазва се 15-членният състав на ЦИК, както и техническите носители, на които ще се записва резултата от машинното гласоподаване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още - ЦИК ще дава достъп до изходния код на машинното гласоподаване на партии и обединения, прескочили 4-процентната преграда на последните парламентарни избори. Достъпът до кода и останалата електронна документи няма да може да се дават 10 дни преди изборния ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР