Промените в икономиката и начините на работа настъпват все по-бързо,

...
Промените в икономиката и начините на работа настъпват все по-бързо,
Коментари Харесай

Eврокомисията стартира новото издание на Конкурса за социални иновации

Промените в стопанската система и методите на работа настъпват все по-бързо, технологиите дават нови способи за правене на бизнес, за постигане до консуматори в целия свят и за работа от всяко място и когато и да е. Това дава опция на редица общности да се развият, само че има и места и райони, където хората изпитват компликации да се приспособят, а тези, които могат, се реалокират другаде, с цел да търсят работа.

Създаване на благоприятни условия на локално ниво е основата цел на Европейския конкурс за обществени нововъведения за 2018 година, който ще търси нови хрумвания за възстановяване на възможностите на младежите в техните локални общности. Стартът на състезанието, проведен от Европейската комисия, бе даден през вчерашния ден (21 март) в Париж, като той ще насърчи и разпространява обществени нововъведения, хрумвания и планове в цяла Европа. Провежда се под мотото „ RE:THINK LOCAL “ и планува да финансира 3 плана, при които се употребяват локалните характерности, с цел да се основат благоприятни условия за младежите в изискванията на една изменяща се стопанска система.

„ Всеки от трите отличени плана ще получи по 50 000 евро, с цел да се помогне на техните създатели да осъществят концепциите си и да реализират същинска смяна “, съобщи Славомир Токарски, шеф на дирекция „ Иновации и авангардни индустриални технологии “ в генерална дирекция „ Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и МСП “. Според него, най-хубавите хрумвания могат да бъдат осъществени в по-голям мащаб или да бъдат възпроизведени в разнообразни страни в Европа.

 Launch Event - Eusic 2018 - (c) Brett Walsh, licensed under CC BY SA 4.0

Стартът на състезанието Eusic 2018. Снимка (c) Brett Walsh, licensed under CC BY SA 4.0

„ Младите хора би трябвало да могат да вземат участие пълноценно в стопанската система и да извличат оптималната изгода от новите благоприятни условия, като развиват нови, приспособени умения и качества, без значение от мястото, където живеят “, изясняват от Европейска комисия. Организаторите споделят и образци за хрумвания, които могат да бъдат развити:
начинания, при които се употребяват нови технологии и способи на работа, с цел да се обезпечат благоприятни условия за маргинализирани младежи в границите на техните локални общности; хрумвания за подкрепяне на младежите, които другояче не биха станали новатори, да основават свои лични благоприятни условия за умна, приобщаваща и устойчива претовареност в своята локална среда; създадени взаимно с младежи хрумвания в отговор на характерни потребности в тяхната локална среда във връзка с уменията, опита и възможностите; решения за възстановяване на качеството на живот и финансовата сигурност на младежите с нестабилна работа; нововъведения за даване на информация, препоръки и насоки на младежите, с цел да се ориентират във опциите, които предлага новата икономика; стратегии, в границите на които идващото потомство служащи получават умения, които им разрешават да осъществят капацитета на софтуерните промени.
Конкурсът е ориентиран към обществените новатори, бизнесмените, студентите, дизайнерите, феновете на технологиите, педагозите, изобретателните и ексцентрично мислещите персони – хората, които имат доста добра концепция и желаят да я трансфорат в самодейност, която е от изгода за тяхната общественост и може да бъде приложена и на други места. Предложения могат да изпращат жители, групи и организации от Европейския съюз и от асоциираните страни по стратегия „ Хоризонт 2020 “.

Конкурсът включва и даването на самостоятелно бизнес попечителство за полуфиналистите – създателите на 30 от най-обещаващите планове, които ще бъдат определени от жури от специалисти и ще бъдат поканени през юли тази година в Академията за обществени нововъведения в румънския град Клуж-Напока. На последния стадий от състезанието, след представянето на подробни бизнес проекти, журито ще дефинира тримата спечелили. Така най-иновативните хрумвания и начинания ще могат да окажат стабилно влияние.

В миналогодишният конкурс, извършен под мотото „ Equality Rebooted “, бяха отличени планове от Англия, Холандия и Словения - Buildx, Feelif и SAGA - обучителна P2P платформа.

Британската платформа Buildx предлага средства и знания за планиране и създаване на устойчиви домове и квартали. Словенският план Feelif съставлява мултимедиен инструмент за слепи хора и хора с нарушено зрение, посредством който потребителите могат да „ усещат “ формите на плосък сензорен екран. Проектът употребява приложение и специфична релефна мрежа, която разрешава на хората да усетят „ неравностите “ от формите и контурите на екрана посредством вибриращи сигнали. Третият победител от 2017 година е решение от Холандия, което оказва помощ на младежите да получават нужните им познания по- поръчка от специалисти в промишлеността. Използва се технология блокчейн за основаване на дигитален запис на приключените образования и резултатите от тях.

Сред миналогодишните 30 полуфиналисти имаше и български план - Bincome.eu. Тази обществена финансова система употребява блокчейн технология, посредством която инфлацията се преобразува в базов приход. „ Базовият приход е неминуем поради възходящата оптимизация и автоматизация във всеки бранш от обществото, което евентуално ще докара до загуба на доста работни места, пишат създателите на плана. - Чрез блокчейн технологията може да се показа обективен метод за основаване на базов приход. “

Европейският конкурс за обществени нововъведения се провежда от 2012 година насам в памет на португалския политик и обществен модернист Диогу Вашконселуш, като всяка година е отдаден на нова тематика в отговор на избран проблем в Европа.

Кандидатури могат да се подават до 27 април 2018 година (12:00 ч. брюкселско време). Пълната информация ще намерите на: http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/policy/social/competition/
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР