Промените на климата обуславящи по-топли и сухи периоди ще увеличат

...
Промените на климата обуславящи по-топли и сухи периоди ще увеличат
Коментари Харесай

Сухите и горещи лета повишават риска от опасно високи концентрации на приземен озон

Промените на климата обуславящи по-топли и сухи интервали ще усилят образуването и задържането на летен смог. Той съдържа огромни количества партерен озон, чиито равнища над допустимите са нездравословни за човешкото здраве. Причината е, че увеличеното засушаване, разследване на по-високи температури и по-малко превалявания стресира растителността и тя поема със 70% по-малко озон в естествения си цикъл за произвеждане на биомаса.

Летният смог, именуван още и Лосанджелиски вид смог, поради честата му демонстрация в този американски мегаполис, съставлява нараснала централизация на замърсяващи субстанции в ниската част на атмосферата, основно в огромните градове със слаба проветривост. Често води до понижение на видимостта, а при по-дълготрайно задържане е допустимо да зародят проблеми от здравословен темперамент за живите организми.

Един от главните газове в летния смог е приземният озон. Този газ се образува, когато върху отделените най-много от превоза азотни окиси (NO X ) и летливи органични съединения (ЛОС) попаднат слънчеви лъчи и зародилата фотохимична реакция образува приземния озон. И докато озонът във високите пластове на атмосферата в тъй наречените озоносфера е нужен за живота на Земята, спирайки ултравиолетовите лъчи, то озонът в приземния пласт на атмосферата при превишение на пределни равнища на централизация е нездравословен за човешкото здраве. В табл. 1. са поместени праговете за реагиране в Европейския съюз. Според Европейската организация за околна среда допустимата централизация на партерен озон без здравен риск е 100 – 110 мг/м за 8 часа.

Таблица 1. Стойности на прага в Европейски Съюз за партерен озон за пускане на процедури (µg /м3) 

В Европа по-голямо внимание на този вид замърсяване стартира да се обръща в средата на 90-те, когато на доста места се регистрират нараснали концентрации на партерен озон. За ограничение на образуването на летния смог по автомагистралите са въведени ограничаване на скоростта. 

Впоследствие се одобряват редица дейности за понижаване на нездравословните излъчванията, в това число на азотни оксид и летливи органични субстанции, както от редица производства, по този начин и от превоза. В резултат през последните години е регистрирано с към 50% по-малко издаване на NO X  и ЛОС. Очакванията са били, че това ще се отрази и на летния смог, намалявайки разпространяването, интензитета продължителността му на проявяване. През горещите и сухи лета в огромна част на Европа измерените стойности на централизация на партерен озон през 2018 година и 2019 година са сходни с тези от средата на 90-те. 

Отговор на въпроса за какво се получава понижение на нездравословните излъчвания, а нарастване на летния смог, дават Майон Лин и други (2020) в своя публикация в списание Nature. Според тях това се дължи на „ уплашени гори “. Поради изменение на климата, летата са по-горещи и по-сухи, изпарението е по-голямо и надлежно засушаванията се задълбочават. При това състояние растенията изпадат в стрес от сушата, положение, при което си затварят повърхностните отвори, с цел да понижат разхода на вода. Тогава те всмукват доста по-малко количество озон, който употребяват за увеличение на биомасата си. Така, поради по-високите температури и по-голямото засушаване се нарушава естествен развой за пречистване на атмосферата ни. 

В същото проучване се демонстрира връзката сред сухите летни интервали и по-високите равнища на партерен озон през горещите лета в Европа (фиг 1.). 

Растенията, уплашени от суша поемат, с към 70% по-малко озон, в сравнение с в естествени условия. Това е главната причина за високите равнища на партерен озон през горещите и сухи интервали. 


Фиг.1. Връзка сред дневните аномалии на оптималната температура през летния сезон, по отношение на 1961-1990 година (горе) и 26-те най-високи концентрации на партерен озон превишащи прага за отбрана на обитаемоте съгласно Европейски Съюз (долу) за 2015 година и 2018 г.    Източник: Майон Лин и други (2020)

Изследователите чакат повече горещи и сухи лета и надлежно повече интервали със уплашени гори през идващите години. Това ще докара до повече случаи на превишение на допустимите граници за партерен озон. За понижаване риска от такива обстановка екипът на Майон Лин предлага стягане на ограниченията за понижаване на азотните оксиди от коли. Един от методите е посредством въвеждането на по-ефективни катализатори за отработените газове, различен е потреблението на повече хибридни или напълно електрически коли. Разбира се, приложимост на градски превоз и велосипед, също би имало положително въздействие. Тези ограничения съответстват и с ограниченията целящи закъснение на климатичните промени в дълготраен проект в енергийния бранш, обвързван с понижаване потреблението на фосилни горива.  

Автор: Симеон Матев / Климатека

В обявата са употребявани материали от: 

  1. European Environment Agency/Ozone https://www.eea.europa.eu/publications/2-9167-057-X/page022.html
  2. Lin, M., Horowitz, L.W., Xie, Y. et al. 2020  Vegetation feedbacks during drought exacerbate ozone air pollution extremes in Europe. Nature Climate Change 10,   444–451 (2020).https://doi.org/10.1038/s41558-020-0743-y https://www.nature.com/articles/s41558-020-0743-y#citeas
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР