„Промените, които предлага премиерът, донякъде биха засегнали съдебната власт. В

...
„Промените, които предлага премиерът, донякъде биха засегнали съдебната власт. В
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев: Премиерът заяви, че иска приемане на изцяло нова Конституция

„ Промените, които предлага министър председателят, ненапълно биха засегнали правосъдната власт. В момента с промените на Конституцията от 2015 година разделянето на правосъдната власт на прокурорска и съдийска гилдия ненапълно предопределя нещата, които се оферират сега”. Това съобщи представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев в предаването „ Неделята” по Нова телевизия.

„ Предлага се основаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Тези органи не са непознато събитие в Европа. Има страни, в които са въведени и действат настрана и самостоятелно”, сподели той.

„ Премиерът декларира, че Висшият правосъден съвет на съда ще има 13-членен състав, от които 7 ще са определени от по този начин наречената „ професионална квота”, а 6 ще бъдат избирани от Народното събрание. В момента обстановката не е доста по-различна”, разяснява още Магдалинчев. И добави: „ Дали ще бъдат два правосъдни съвета или не, има въздействие само във връзка с избора на тримата големи”.

„ В изказването си, министър председателят съобщи приемане на напълно нова Конституция – не става въпрос за промени в сегашната. То ще бъде от член 1 и ще приключи до заключителните разпореждания на главния закон. Не става въпрос единствено за няколко промени. Нещата са доста сериозни”, безапелационен бе той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР