Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни

...
Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни
Коментари Харесай

МО: Украйна не е искала разрешение да нанася удари в Русия с въоръжението, предоставено от България

Украйна не е желала позволение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, обявиха за БНР от Министерството на защитата, като прецизираха, че с предоставените средства това е невероятно.

Парламентарната асамблея на НАТО, която се организира в София преди седмици, излезе с апел страните-членки да разрешат на Украйна да употребява западна помощ за удари по военни цели в Русия.

Месец преди апела на Столтенберг, в края на април, МО разгласи, че е изпълнило едно от решенията, утвърдени и от предходни парламенти, за военна помощ. Което, съгласно документите от Министерски съвет и парлaмента включва даване на Украйна на " неизправни, с отпаднала нужда или наднормативни портативни зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети ".

В отговора си от министерството показват, че още тогава българската страна не е поставяла " съответни характерни условия, забраняващи потреблението от въоръжените сили на Украйна " на предоставената от нас помощ по цели в Русия.

Уточнено е било обаче, че помощта би трябвало да се употребява при съблюдаване на откритите правила на интернационалното филантропично право и Устава на Организация на обединените нации.

От отговора на министерството излиза наяве, че предоставените от България не са " западни съвременни системи с огромен обхват, които да могат да поразяват в дълбочина военни цели на съветска територия ".

  " Тактико-техническите характерности на предоставените от България остарели, руски системи въоръжение и техника, на практика не разрешават поразяване на военни цели на съветска територия от отбранителните позиции, които заемат украинските въоръжени сили ", прецизират от министерството. И показват, че Украйна има цялостното право да употребява и предоставеното ѝ от други страни оръжие, само че единствено против законни съветски военни цели. 

До момента Украйна не е желала нова военна помощ по подписаното през 2022 година съглашение с България. Но от Министерството показват, че една от тематиките на срещана на върха на НАТО през юли в Съединени американски щати ще разисква поемането на дълготрайни задължения за подкрепяне на Украйна.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР