Промени за хората, търсещи закрила у нас. Държавната агенция за

...
Промени за хората, търсещи закрила у нас. Държавната агенция за
Коментари Харесай

Регистър на бежанците: Промяна в закона е, за да се уточнят броят и произходът им

Промени за хората, търсещи протекция у нас. Държавната организация за бежанците да сътвори указател на всички чужденци, които са получили статут на бежанци в страната ни. Това е едно от предложенията за законови промени, оповестени за публично разискване.

Тези 6 000 души в никакъв случай няма да дойдат в България, сподели Стоян Георгиев

Достъп до регистъра ще получат от ДАНС и ЕСГРАОН. В него ще се показват имената, персонален номер или ЕГН, документ за задгранично пътешестване.

И още от концепциите - всеки емигрант да получава и по този начин наречената „ регистрационна карта “.

Според плана право на фамилни помощи за деца ще имат бременните дами с предоставена протекция в България и фамилиите на лица с такава протекция, които непрекъснато обитават и отглеждат децата си в страната.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„ Промяната в Закона за предучилищното и учебното обучение планува към настоящите все още права на търсещите или получили леговище или интернационална протекция да се прибавят и ползващите се от краткотрайна протекция в Република България. “

Заявените входящи прехвърляния от Австрия към България за 2023 година са 193

Измененията плануват също бежанците да бъдат включени по-активно в стратегиите за интеграция на общините. В Ямбол планът занапред ще бъде обект на разбор.

„ Ние като общинска администрация, представител на локалното самоуправление и локалната власт, ще сме директно ангажирани и ще се водим от държавната политика в тази тенденция “, сподели Неда Бъчварова, шеф отдел „ Хуманитарни действия “, община Ямбол.

Изказването е на австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер

„ Нека да ги интегрират, без значение дали община Ямбол или Елхово, би трябвало да ги одобряват, щом бягат от войната “, съобщи Жечо Жечев, който е гражданин на Ямбол.

В законопроекта не са планувани промени, свързани с противоположното приемане на търсещи протекция лица, прецизираха за bTV от организацията за бежанците.

Експерти считат, че основаването на указател с всички чужденци, които са получили статут на бежанци у нас, е нужна, само че закъсняла мярка.

„ Тук не приказваме за съответна заплаха за огромен брой мигранти да бъдат върнати, а тъкмо противоположното - има много съответни числа, които са се договорили сред страните. Тук приказваме за доста по-ясна отчетност за всяка страна член - какъв брой мигранти са били регистрирани, къде са отишли, по какъв начин могат да бъдат релокирани. Въвежда се доста повече ред в хаоса “, съобщи Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи.

Сред главните цели на законопроекта се показва нуждата от прецизиране на текстове в синхрон с Европейското законодателство. Също и въвеждане на рекомендациите на Европейската комисия за превъзмогване на пречките пред присъединението на България към Шенгенското пространство.

Срокът за разискване е началото на февруари.

По тематиката работиха Дани Атанасова и Николета Хаджийска

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР