Промени в Законите за горите, за лова и опазване на

...
Промени в Законите за горите, за лова и опазване на
Коментари Харесай

Законови промени заради новата агенция по горите - първият приоритет в земеделието

Промени в Законите за горите, за лова и запазване на дивеча, за рибарството и аквакултурите и други свързани закони с оглед основаването на Държавна организация по горите - това е първата задача на новото държавно управление в бранш " Земеделие " съгласно финално утвърдените периоди за дейности на новото ръководство.

Промените би трябвало да се осъществят още през януари 2022 година До този миг Изпълнителната организация по горите беше под шапката на отрасловото министерство, само че в този момент кабинетът възнамерява тя да е на послушание на Министерския съвет, както и Агенцията по сигурност на храните.

Законови промени за дейна роля в поддръжка на потреблението на български артикули и основаване на нормативна база и създаване на административен потенциал за работа на борсите и локалните фермерски пазари са планувани за интервала 2022-2023 година

" Дневник " разгласява цялостния текст на в бранш земеделие. Ресорното ведомство ще бъде ръководено от представителя на Българска социалистическа партия Иван Иванов.

Как протекоха договарянията за земеделието.

1. ОБЩА ВИЗИЯ

Формулиране на визия и основни тактики и политики, посредством които да бъде осъществена. Идентифициране на цели въз основата на инвентаризация на настоящото положение на бранша и дълготрайната визия за неговото развиване. Извършване на промени посредством инструментите на общата селскостопанска политика на Европейски Съюз (ОСП),
стъпващи на дълготрайни упоритости за развиване на обособените подсектори. Сътрудничество с браншовите организации.

Освен това, от изключителна значимост е да се построи интегриран държавнически метод, в който Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) заема водещо място във връзка с продоволственото поръчителство, районното развиване, профилираното обучение, научния напредък, нововъведенията и дигитализацията, както
и националната сигурност.

Отстраняване на феномена " феодално разделяне " в земеделието и унищожаване на неговите последствия. Възстановяване на доверието в държавните структури. Прекратяване на корупцията и административния произвол. Прозрачно ръководство на обществения запас и дух на почитание към неговите основатели и ползватели.

Ограничаване на концентрацията на индустриални запаси и основаване на условия за опазване и създаване на междинна класа аграрни производители, животновъди и преработватели. Утвърждаване на ролята на микро- и дребните стопани и преработватели. Изграждане на жизнерадостен, конкурентен и пазарно насочен селскостопански и преработвателен бранш.

Активна роля в поддръжка на потреблението на български артикули. Насърчаване на регистрацията и промотирането на артикули със предпазени географски означения, които включват предпазени наименования за генезис, предпазени географски инструкции и храни с традиционно-специфичен темперамент, както и артикули, създадени по национална система от доброволни стандарти, гарантираща качество, генезис, заслужено заплащане, достъп до пазар и здраве.

Въвеждане на цялостна бистрота и публичен ангажимент в ръководството на горите, и основаване на публични консултативни препоръки на локално (областно, общинско) и национално равнище към държавни и общински горски структури с оглед тяхната обществена благосъстоятелност и функционалности.

2. ЦЕНТРАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Извършване на разбор и приемане на политика за усъвършенстване и понижаване на административната тежест при осъществяване на стопанска активност в земеделието, отглеждането на животни и преработката; структурни промени в администрацията за оптимизация, успеваемост и възстановяване на обслужването, съчетано с понижаване на административната тежест. Промяна на настоящите регулаторни режими, съществуващата нормативна база и използване на вероятните дерогации.

Увеличаване на ограниченията и средствата за обезпечаване на бистрота и публичен надзор над работата на администрацията на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Прозрачност на ръководството на бюджетни средства и европейските фондове, управлявани от МЗХГ. Създаване на секторна рамка за назадничавост към корупцията в ръководството на селското стопанство. Премахване на административния произвол и корупционните практики, чрез ограничения и съгласно критерии и характерни цели, заложени в проект за възобновяване на публичното доверие. Прозрачност и съблюдаване на конкурсното начало при осъществяване на процедурите за асортимент на фрагменти в административните органи и органите на ръководство и надзор в предприятията с държавно присъединяване.

3. БАБХ

Утвърждаване на ролята на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) в главните ѝ функционалности - оперативна и аналитично-лабораторна. Увеличаване на потенциала на БАБХ да прави дейностите си съгласно настоящите потребности на пазара. Синхронизиране с новото европейско законодателство по сигурност на храните. Фокусиране върху предпазен надзор. Увеличаване на доверието в качеството и сигурността на питателните артикули с български генезис или от импорт, посредством значително нарастване на административния и лабораторния надзор при БАБХ (обратна проследимост и инспекция на вноса). Анализ и изменение на нормативната уредба, предвид на потребността от обезпечаване на пазарен достъп на микро-, дребни и междинни оператори към каналите за директни доставки на аграрни, модифицирани и горски/полски артикули.

4. СУБСИДИИ И ФИНАНСИРАНИЯ

Въвеждане на горна граница на директните заплащания в размер на до 100 000 евро на бенефициент с фокус на идентифициране на крайните бенефициенти за съгласуваност, за пренасочване на средствата към микро-, дребни и междинни производители. Намаляване на злоупотребите посредством въвеждане на таван на приспаданията с фонд " Работна заплата ", учреден на 2.5 пъти междинната стойност на общоприетите заплати, свързани със селскостопанска активност на национално или районно ниво. Пренасочване на значителната част на дотациите по отношение на задачата за максимизиране на: (1) производствата с висока експортна стойност и огромен експортен капацитет, (2) продуктите с висока добавена стойност и (3) експорта на подготвени артикули. Анализ на опциите за поощряване на експорта към трети страни. Насърчаване на вложения, които да изместят фокуса на България от производител на първични материали към производител на подготвена продукция.

Създаване, в границите на Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), на обезпечени районни бюджети на регионално равнище и/или секторни бюджети, за вложения съгласно потребностите на самите аграрни производители. Извършване на разбор за приложимостта на опцията за установяване на пакет от ограничения с таван на общата дотация по втори дирек на Обща селскостопанска политика (ОСП), който да е ориентиран към огромните производители, с цел да се подсигурява ресурса за микро-, дребни и междинни стопани на база секторни политики и области (съвместно с браншовите организации). Въвеждане на предсказуеми графици за отваряне на банкет по ограниченията от ПРСР. Анализ на опциите за основаване на гаранционни фондове: Анализ на опцията за осъществяване на политика за стимулиране на обединявания в браншове земеделие, отглеждане на животни и преработката, определени въз основата на ясни критерии за представителност. Финансово стимулиране на обединяванията в земеделие, отглеждане на животни и преправка посредством: (1) пренасочване на държавна такса за ръководство на белите петна, и/или (2) удържане на дребна част от дължимите дотации.

Налагане на механизъм за надзор и обвързване на фактически употребените площи с осъществената продукция. Мерки за унищожаване на нерегламентираното произвеждане (извън това за домашно потребление) и търговия на плодове, зеленчуци и артикули от скотски генезис.

5. ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА

Временно понижаване на Данък добавена стойност за първично произвеждане и поетапно връщане към съответните равнища, или понижаване на Данък добавена стойност на стоките от " дребната кошница ".

6. ДОСТЪП ДО ПАЗАРИ

Създаване на нормативна база и създаване на административен потенциал за работа на борсите и локалните фермерски пазари. Изграждане на 6 районни събирателни пазара с огледални мощности за пресни плодове и зеленчуци, и месо, посредством публично-частни партньорства (ПЧП) сред страна, общини и оператори, които да дадат опция на дребните, междинните и огромните производители/вносители да пласират своята продукция към всички национални и районни оператори и/или за експорт, събирайки в едно митници и Национална агенция за приходите, лаборатория на БАБХ, сортировъчни мощности, пакетажни цехове, експедиционни, маркетингови и консултантски услуги, склад и предпазване.

Анализ на опцията за основаване на подобаваща регулаторна рамка, съобразена с европейското законодателство и административен/експертен потенциал, които да поддържат пазара на храни, добивани от физически лица в домашни условия - поощряване на микропроизводството (социален ефект), пазарите за микропроизводители, късите хранителни вериги и заслужено систематизиране на добавената стойност. Увеличаване на каузи на локални и биохрани при публични поръчки посредством въвеждане на критерии за възлагането им, в това число посредством приоритизиране на условията за качество и влияние върху околната среда.

Разработване на критерии за избор на реализатори по този начин, че да разрешават набирането на локални и биохрани (с положително съответствие цена/качество), като се вземат поради вероятностите, свързани с качеството, свежестта, сезонните вариации, устойчивата консумация и екологичните проблеми, с изключение на питателните качества.

Цел: не по-малко от 20% до 2025 година и не по-малко от 60% до 2032 година от продуктите и храните, включени в публичните поръчки, да са от локално произвеждане и/или биологичен генезис.

Облекчаване на изискванията и условията за регистрация, осъществяване на образования и съвещания, адаптивността и диверсификацията на микропредприятията, ангажирани в земеделието и храните, както и подкрепяне на средата за развиването им, посредством разширение на активността на Националната Служба за Съвети в Земеделието (НССЗ). Увеличаване на експертния потенциал на НССЗ във връзка с микро- и дребните стопанства. Въвеждане на стратегия " Train the trainer " за образование на специалисти, които да съветват микро- и дребните производители.

Подкрепа за основаването на мрежа от районни центрове за споделени маркетингови и логистични услуги за микро- и дребните производители, в това число и посредством потребление на принадлежности по ПРСР. Достъп за микро- и дребните производители до фермерски пазари и локален бизнес за повишение на конкурентоспособността им и пазарната им ориентировка. Специална грижа за микропредприятията. Увеличаване на отговорностите и ангажираността на външнотърговското звено при МЗХГ, което работи със службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) при Министерството на стопанската система.

Приемане на национални стандарти и поощряване на потреблението на и предпазени географски инструкции и предпазени название за генезис като дейно маркетингово средство и средство за първокласен надзор на производството. Приемане и въвеждане на Национална система от доброволни стандарти, гарантираща качество (Традиционен артикул, Пресен продукт), генезис (Местен артикул, Фермерски артикул, Планински продукт), заслужено заплащане, достъп до пазара (Директно от производителя, Пресен продукт), здраве.

Изграждане на по-тесни връзки сред компании с вложения в R&D в хранителния
бранш, като ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ, с промишлеността. Провеждане на обща за бранша рекламна политика на държавно равнище, показваща България като земеделска дестинация и производител на храни с високи вкусови качества, в това число като дестинация за първокласен и резистентен кулинарен и винен туризъм.

7. НАУКА, ОБРАЗОВАНИЕ, ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИИ ПРИ ОПЕРАТОРИТЕ, МОДЕРНИЗАЦИЯ И ДИГИТАЛИЗАЦИЯ

Приоритизиране на вложенията в профилираното обучение и създаване на просвета на потреблението на аграрни артикули и храни от детската градина, през профилираните междинни учебни заведения, до научните институти. Инвестиции в млади учащи се и учени, в материална база, стипендии, обмяна на опит. Насърчаване на цифровизацията и нововъведенията - иновационни хъбове в земеделието и преработката.

Стимулиране на частните вложения в започващи и развити компании, разработващи нови технологии, процеси и храни. Насърчаване на продължаващото образование, в това число благодарение на Национална работа за препоръки в земеделието, посредством двоен метод - онлайн и на място, на практика и теоретически - пускане нов аграрни бизнес, софтуерни карти, агрономия, ценообразуване, експорт и други Развиване на просвета на ползване и поощряване на образованието в региона на локалните храни посредством включване на тематични интензивности в предучилищна възраст, разнообразни предмети в главното и приблизително обучение, както и посредством откриване на нови просветителни стратегии в професионалните гимназии и ВУЗ, които да приготвят бизнесмени, разрастващи локално хранително произвеждане. Разширяване на стратегиите на занаятчийските школи с включване на по-голям и актуален брой хранителни специалности.

Поощряване на комерсиализацията на научните достижения - вложения в сортово многообразие и нови породи, които да послужат за база на нови експортни благоприятни условия.

Предвиждане в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) на осведомителни системи за бистрота и ускорение на документооборота за повишение на контрола и концентрация на системите и основа за добавени услуги. Финансиране по НПВУ и въвеждане на точно наблюдаване посредством стратегия Коперник за унищожаване на административната тежест и ограничение инспекциите на място. Използване на непрекъснато актуализиращи се данни за точно земеделието и разкриване на нови агротехнологични решения.

8. ПОЗЕМЛЕНИ ОТНОШЕНИЯ

Анализ и преразглеждане на настоящото обективно положение на поземлените връзки и настоящото законодателство, което ги контролира.

Политика на качеството - основаване на ограничения за категоризация и за надзор на самия пазар.

Синхронизиране на всички регистри на поземлена благосъстоятелност (кадастър, МЗХГ) и премахване на историческите несъответствия.

Прозрачно систематизиране на държавните и общински пасища и надзор върху тяхното потребление, като предварителна защита разпространяването на така наречен " виртуални животни ". Промени в Закона за собствеността и прилагане на земеделските земи.

9. УСТОЙЧИВО ЗЕМЕДЕЛИЕ И БЕЗОПАСНИ ХРАНИ

Упражняване на цялостен граничен и следващ надзор върху вноса на подготвена продукция от аграрни и скотски генезис предвид на обезпечаването на сигурност на храните, а също и въвеждане на цялостна отчетност при вноса и потреблението на препарати за растителна отбрана, препарати за обработка на аграрни култури, лекарства за животни и добавки за обработка/преработка/влагане в храни.

10. БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Структуриране на браншовите организации като сътрудник на изпълнителната власт. Анализ на законодателната рамка. Адаптиране на законодателната рамка с обезпечаване на висока жизнеспособност и интензивност на присъединяване на браншови обединявания, тъй че да се подсигурява представителност на всички техни членове (големи, междинни, дребни и микропредприятия/стопанства). Създаване на опция за възлагане на услуги и образования, осъществявани или наемани от браншовите обединявания. Подготовка на нов Закон за браншовите организации в земеделието.

11. МЛАДИ ФЕРМЕРИ И СЕМЕЙНИ СТОПАНСТВА

Стимулиране на младите фермери и животновъди. Развитие на фамилни стопанства в планинските райони, които да се подкрепят като съвкупни производителни/преработвателни единици посредством схеми и ограничения. Приемане на ограничения за приоритизиране на достъпа на млади фермери до общинска и държавна земеделска земя и пасища.

12. НАПОИТЕЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ И ПОЛИВНИ СИСТЕМИ

Приемане на обща политика, осъществяване на разбор и правене на проект за възобновяване на оборудванията за напояване в стратегически значимите региони. Анализ на опцията да бъдат включени в НПВУ. Ускоряване на процедурите за приемане на позволение за водочерпене от повърхностни и подпочвени води.

13. ВЕТЕРИНАРО-МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ И ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ

Подпомагането да бъде обвързано и със здравния статус на животните, а освен с осъществяването на Държавна профилактична стратегия и имунизации. Анализ на опцията да бъде въведена ротация на виновните лица по Държавната профилактична стратегия и имунизации. Анализ на Закона за ветеринарномедицинската активност и неговото приложение за изсветляване на сивия бранш.

Институционално подсилване на Зоополицията към Министерство на вътрешните работи по повод отбрана и хуманно отношение към животните и противопоставяне на закононарушенията против дивата природа. Промени на нормативната база за развъждането и търговията с животни да се реализират единствено от регистрирани развъдници, които да подлежат на строги условия и надзор. Възможност за идентификация и следене на всяко домашно и селскостопанско животно. Забрана за продажба на кучета и котки на пазари за животни и в интернет уеб сайтове.

Създаване на Консултативен съвет в региона на преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България към министъра на земеделието регламентиран от Националната стратегия от 2019 година

14. АНГАЖИМЕНТИ БИОЗЕМЕДЕЛИЕ

Насърчаване и приоритизиране на производството и маркетинга на биопродукти посредством ограниченията, включени в Националната тактика за развиване на биологичното произвеждане. По-широка представителност на българските биопроизводители, в това число и на интернационалните изложби за биопродукти посредством атрактивен народен щанд и подкрепяне на тяхното присъединяване. Създаване на маркетингов отдел в дирекция " Биологично произвеждане " в МЗХГ.

Насърчаване на пазарно-ориентираното биопроизводство.

15. ГОРСКО СТОПАНСТВО

Разработване и приемане на Национална тактика за развиването на горския бранш. Анализ на опциите за подсилване на горската администрация, увеличение на бюджета на горското ведомство, повишение на пълномощията на горските инспектори и повишение на заплатите на администрацията.

Създаване на независимо ведомство на директно послушание на Министерския съвет - делене на контролната функционалност (Агенция по горите) от стопанските функционалности. (РЕДАКЦИЯ от " ИТН ": Създаване на независимо ведомство (Държавна/Изпълнителна агенция) на директно послушание на Министерския съвет, притежаващо само контролни функционалности, до момента в който горскостопанската активност остава към МЗХГ).

Извършване на функционален разбор на 6-те държавни горски предприятия за изясняване на характера на реализираната от тях активност - най-вече търговски, най-вече обществени или хибридни функционалности и политики. Иницииране на публичен спор за усъвършенстване на най-правилния модел за ръководство. Максимална електронизация при търговията на дървесина и увеличение на каузи на продажбите на дървесина от държавните гори посредством електронен търг.

Създаване на обществено налични цифрови карти и системи за повишение на прозрачността и контрола на ръководството на горите и горските територии. Повишаване на квалификацията и експертността на фрагментите в системата на горите. Въвеждане на конкурсно начало и наложителна система за повишение на квалификацията. Научно-експертни разисквания за продължение на процеса по установяване и въвеждане на заплащания за екосистемните услуги в горите.

Анализ на опциите за основаване на публични консултативни препоръки към обществените горски служби на трите равнища - национално, районно и общинско. Обсъждане на правните благоприятни условия и създаването на законови механизми за повреждане на покупко-продажбите за подмяна на гори.

Търсене на публичен консенсус за законови промени по повод устойчивото ръководство на горите в аграрни земи.

Продължаване на политиката за цялостна сертификация на държавните гори. Справяне с противозаконните практики в горите. Обща осведомителна система, цифрови карти, надзорни и публични консултативни препоръки към обществените структури. Обсъждане на опциите за изкупуване на маломерни частни горски парцели от страната. Създаване и поддържане на горски пояси към градовете и на градски гори.

Актуализация на ограниченията за лова. Проучване на подобаващи финансови механизми за подкрепяне на механизацията в дърводобива.

Изграждане на система за въздушна отбрана на горите от пожари и възстановяване отбраната на горите против пожари, в това число създаване на горски пътища. Анализ на нуждата от законови промени, които да уреждат реда за връщане на първичното предопределение на горски парцели, за които е бил утвърден обстоен организационен проект, само че същият не е прибавен в законовия период заради незапочнало строителство.

Обсъждане на методика и осъществяване на Национална инвентаризация на горските територии. Оценка на капацитета за нови залесявания в България и възобновяване на полезащитните пояси. Анализ на опциите за възстановяване на системите за наказания и надзор на противозаконната сеч.

Анализ на опциите за обособяване на дърводобива от търговията посредством отделяне на централни хранилища. Проучване на технологии и тласъци за произвеждане на артикули от дървесина с по-висока добавена стойност и посредством по-добро систематизиране на ресурса.

Проучване на финансови механизми за даване на компенсации за опазването на гори с висока консервационна стойност. Да се проучат опциите и допустимите територии за основаване на култури от
бързорастящи горскодървесни типове, както и нужните ограничения и действия за адаптиране на горите към климатичните промени.

Да се разработят взаимно с МОН просветителни стратегии за грижата и смисъла на горите от най-ранна детска възраст. Да се разработят взаимно с Министерство на туризма и туристическите организация ограничения за ръководство на горите като част от туристическата тактика на България.

Анализ на дървопреработвателния бранш по повод разпределението и използването на добитата дървесина и проблемите с неравнопоставеността.

Да се обсъдят съответните потребности за актуализация на законодателството. Актуализация на Закона за горите, Закона за лова и запазване на дивеча, Наредба №8, Наредба №18, в това число за унищожаване нелоялни конкурентни условия от страна на страната, въвеждане на ограничения за справяне с бракониерството на дивеч, както и споразумяване на реда за събиране на трюфели, билки, горски плодове и други Да се разиска нуждата от приемането на закон за единна национална горска камара.

Да се предложи създаването на ред за сертификация и категоризация на дърводобивните компании. Анализ на опциите за поощряване на частната самодейност и дълготрайното прилагане на горите.

16. ДРУГИ ПОЛИТИКИ И МЕРКИ

Ревизия на законодателството, касаещо обичайните и/или предпазени български сортове и породи, в посока тяхното поощряване. Подобряване на информираността и маркетинга, в това число и показване на интернационалните конгреси и пазари, на българските винопроизводители. Приемане на закон за заплащанията на екосистемни услуги в земеделието. Подобряване на взаимовръзката сред земеделието, храните и туризма посредством основаване на принадлежности в локалната общественост, каналите за дистрибуция, местно/регионално меню, микс от пазарно атрактивни услуги, обновяване на достоверни и обичайни локални артикули, храни и занаяти, възстановяване на тяхната доходност, както и ефикасен маркетинг, основан на имиджа. Преразглеждане на
храната като част от общата идея за качество на туристическите направления и атракции, защото постоянно посредством нея туристите правят оценка дестинацията, даже в случай че храната не е главната цел на пътуването.

Проект на тактика за трудова миграция за обезпечаване на краткосрочно престояване в избрани райони (над 200 хиляди българи), в това число привличане на служащи от други страни. Извършване на разбор и създаване на ограничения за справяне с следствията от международната рецесия на доставките, енергийната рецесия и инфлационния напън по отношение на браншове, застрашени от всеобщ отлив на аграрни стопани, животновъди и
преработватели. Изграждане на дейно функционираща инфраструктура и потенциал за ръководство
на рискови събития - преодоляване на епизоотии и градозащита. Промени в категорията труд - най-много във връзка с дребните и междинни фермери. Анализ на опцията животновъдите да се пенсионират като второкласен труд.

Промяна на Закона за занаятите за разширение на броя на възможни за регистрация занаятчийски действия, като да вземем за пример хлебар, сладкар, месар, колбасар, сиренар, пестилджия, петмезджия, таханджия и други

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР