Промени в Закона за земеделските земи ще отменят частично забраната

...
Промени в Закона за земеделските земи ще отменят частично забраната
Коментари Харесай

Законопроект предлага отпадане на забраната за купуване на земеделски земи от чужденци

Промени в Закона за земеделските земи ще анулират отчасти възбраната за продажба на аграрни земи на чужденци. Текстовете са препоръчани за публично разискване, сподели пред Би Ти Ви министърът на земеделието Десислава Танева. Мораториумът за продажба на земи на чужденци бе натрапен през 2014 година, с поддръжката на гласовете на ГЕРБ (тогава в опозиция) в Народното събрание. Сега чужденци могат да имат земеделска земя в България, в случай че потвърдят уседналост за интервал от 5 години.

С измененията ще се разреши на жители на Европейски Съюз да получават обработваемите земи, само че мораториумът ще остане за хора от трети страни, разясни Танева. Тя посочи, че тече наказателна процедура против България и страната може да заплаща санкции, в случай че не обезпечи равни права за жителите от Европейски Съюз.

" Този текст се заобикаляше посредством регистрация на локално юридическо лице. Забраната за покупка от чужденци отпада, само че на европейски жители следва да се съблюдава с оглед общите права ", изясни министърът. Тя не можа да отговори на въпрос какъв % от земеделските земи е благосъстоятелност на чужденци, само че по думите ѝ е " най-малък сигурно ".

Министърът разяснява и тематиката за къщите за посетители, строени с европейско финансиране, чиято инспекция докара до санкции за притежатели на обща стойност 46 млн. лв..

Проверката на всички 288 къщи, построени в интервала 2007-2015 година, е открила, че 15 от тях въобще не са функционирали. Собствениците на други 158 ще бъдат санкционирани, защото или не са изпълнили бизнес проекта си, или са изпълнили под 20% от декларираните в него нощувки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР