Промени в Закона за храните ще борят двойния стандарт при

...
Промени в Закона за храните ще борят двойния стандарт при
Коментари Харесай

Бизнесът предлага солени глоби за двойния стандарт при храните

Промени в Закона за храните ще борят двойния стандарт при храните. Това оповестиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България, която застана зад самодейността на земеделската кооперация „ Произведено в България”, които оферират план за изменение и допълнение на Закона за храните. Според тях с тези промени ще бъдат решени проблемите с двойния стандарт при храните, съобщи БГНЕС.

„ Проблемът може да бъде решен на национално равнище с надзор и наказания, не с апели. Той не би трябвало да се политизира. Вече има индикации, че той ще бъде припознат”, съобщи ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той добави, че законът вкарва административна тежест, която се борим да бъде по-малка, само че в тази ситуация тя е оправдана, тъй като тя няма да е за българките производители. Още една причина да подкрепим тази самодейност е, че тя поддържа българските производители, добави още Велев.

Председателят на съюза на земеделските кооперации в България Явор Гечев, че в основата на измененията е всяка храна да бъде съпроводена със документ, която да подсигурява на българския консуматор, че употребяваната храна ще е идентична на храната, създадена в съответната страна, а не с по-ниско качество.

„ Някой може да възроптае във връзка с нарушение на конкуренцията, в противен случай това е отбрана. Ние не забраняваме нищо, също така, което опонира на закона. Тук споделяме, че би трябвало да има избрана рецептура, която да е записана в някоя страна членка на Европейски Съюз, тъй като в случай че не дава отговор на тази рецептура и регистрация, продуктът не е легален. Най-вероятно на пазара ни ще продължи да има такива артикули, само че ще би трябвало да се споделят по друг метод и потребителят ще би трябвало да ги познава по различен метод, да не го заблуждават, тъй като това е нелоялна комерсиална процедура. Прекият резултат от този законопроект е, че тези артикули ще се продават и на по-ниска цена”, съобщи Гечев.

Той акцентира, че с тези промени се вкарват надзор и наказания. Сред тях се регламентират санкции в размер сред 10 000 и 20 000 лв. в случай че се откри, че съответната храна не дава отговор на посоченото в документа, а при наново нарушаване от 40 000 до 50 000 лв..

Гечев настоя Европейски Съюз да заложи в директивата основаването на обединен указател на всички артикули, посредством който може да се управлява качеството на храните. Това от своя страна ще докара до отпадането на документите, издадени от страната-производител, които да съпровождат стоките, тъй като и в този момент Българската организация по храните може да реализира надзор, само че е належащо да изпрати писма до организациите на всичките 28-страни членки, което е трудоемка задача.

Според него повече от година, откакто Европа даде обещание основаването на обща инструкция нищо не се случва, а имаме потребност от гарантирането на идентичното качество на стоките и те по-скоро трябваше да основат правилник, а не да дадат просто насоки.

„ Въпреки че в този момент стоките вървят с документи не се знае дали написаното в тях подхожда на регистрацията и рецептата. Аз знам за пет идентични продукта с разнообразни рецепти”, беше безапелационен ръководителят на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Стана ясно още, че законопроектът е бил импортиран в петък от Светла Бъчварова от Българска социалистическа партия. Това деяние не е било разисквано с АИКБ и земеделските кооперации.

„ Очакваме и Обединените патриоти също да го поддържат. Съзнаваме, че има заплаха от политизиране на законопроекта ни. Ние желаеме да имаме поддръжка от повече партии”, съобщи Васил Велев от асоциацията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР