Промени в Закона за Черноморското крайбрежие отново събуди страховете на

...
Промени в Закона за Черноморското крайбрежие отново събуди страховете на
Коментари Харесай

Атанас Русев: Институциите нарушават закона за дюните

Промени в Закона за Черноморското крайбрежие още веднъж разсъни страховете на феновете на дивото къмпингуване. Според тях, по този начин ще се регламентира строенето върху дюни.
Един от трите плажа за природосъобразен туризъм у нас – Корал е мъчнопроходим за туристите. Те би трябвало или да минат през желязна преграда, или да прескочат трап. По цялото продължение на плажа е сложена мрежа с бодлива тел.

Испанската компания, придобила преди години терените зад плажа ги огради, с цел да ги опази от къмпингуващи. Природозащитници настояват, че част от колчета са сложени върху дюни. Според тях, предлаганите законови промени няма да опазят дюните, даже ще ги унищожат.

„ Държавните институции не съблюдават законите години наред. Това не се случва единствено тук, а на всички места по Черноморието ни. 3 272 дка дюни са станали частни през последните 15 години, профилираните карти за дюни са признати преди 5 години. По закон – тримата министри би трябвало да ги вкарат в кадастралните карти и тези дюни да станат част от държавата”, разяснява пред bTV Атанас Русев, Сдружение „ Да запазим Корал”.

По думите на Русев, частни ползи стопират виновните институции да вкарат дюните в кадастрални карти.

„ Проблемът не са палатките и санкциите за дюните. Тази природа би трябвало да се запази, една хавлия няма да ѝ навреди, казусът е тук да не се разрешават строежи”, уточни Милена, която живее в региона.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР