Промени в Стратегическия план и мерки за увеличаване на българското

...
Промени в Стратегическия план и мерки за увеличаване на българското
Коментари Харесай

Министър Вътев и браншови организации обсъдиха мерки за увеличаване на българското производство на мляко и месо

Промени в Стратегическия проект и ограничения за увеличение на българското произвеждане на мляко и месо разискаха на среща министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и браншови организации от бранш „ Животновъдство “ , оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

На срещата в отрасловото ведомство участваха заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев и Деян Стратев, представители на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) и аграрната просвета. 

„ Мерките в бранша би трябвало да стъпват на разбори по какъв начин увеличената продукция ще стигне до пазара “, уточни министър Вътев. 

В рамките на полемиката животновъдите от направленията млечно и месно говедовъдство, биволовъдство, овцевъдство и козевъдство показаха позициите си по предложенията на Министерство на земеделието и храните за изменение на Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 г. 

Земеделските производители формулираха съответни механизми за увеличение на продуктивността и подобряването на породния състав в страната. Те показаха и опасенията си, свързани с актуалните пазарни провокации, в това число ниските изкупни цени на млякото и нарасналите индустриални разноски. 

Министър Вътев осведоми бранша, че към този момент е образувана работната група, която ще създаде Закон за търговията с земеделски артикули. Той срещна земеделските производители и с идните промени в Закона за собствеността и прилагане на земеделските земи, за животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци да получават с преимущество земи от държавния и общинския аграрен фонд, както и с проектите за улеснен достъп до вода за фермите. Търсим покачване на производството и съответен пазарен резултат, съобщи министър Вътев.

По-рано тази седмица от Министерството на земеделието и храните показаха пред отрасловата парламентарна комисия план за преразпределение на средствата, планувани за интервенции в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България за интервала 2023-2027 година Целта е реализиране на по-справедливо систематизиране на директните заплащания в интерес на индустриалните площи, екосхемите, секторните интервенции и вложенията за подкрепяне на дребните и междинните аграрни стопанства в производството на български плодове и зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед, претърпели през последните години съществени вреди и застрашително намалели като дял от селскостопанското произвеждане. Депутатите желаеха преразглеждане на препоръчаните промени от Министерство на земеделието и храните.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР