Промени в различни данъчни закони прие на първо четене бюджетната

...
Промени в различни данъчни закони прие на първо четене бюджетната
Коментари Харесай

Бюджетната комисия спешно приема данъка Лукойл

Промени в разнообразни данъчни закони одобри на първо четене бюджетната комисия в Народното събрание. Става дума за Закона за Данък добавена стойност, за налозите от приходи на физическите лица, за корпоративното подоходно облагане и Закона за акцизите и данъчните хранилища.

С гласуването бе утвърдено и основаването на нов налог, ориентиран към печелившите енергийни компании - така наречен " краткотрайна солидарна вноска ". Той цели облагането на свръхпечалбите на въпросните сдружения с 33%. Законопроектът бе импортиран преди дни от служебното държавно управление и незабавно бе вкаран за утвърждение в комисията.

Той би трябвало да обхване над 30 компании в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването. По думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова обаче 15 от тях не са заявили облага в последните години и евентуално няма да преведат солидарни вноски. На съвещанието на бюджетната комисия не беше посочено какви приходи се чакат от спомагателното облагане на " Лукойл Нефтохим ". Допреди година бургаската рафинерия непроменяемо заявяваше загуба и не плащаше налози в хазната. След смяна в схемата на работа компанията регистрира облага от 68 млн. лева за 2021 година, само че не е ясно с какъв финансов резултат ще завърши тази година.

Идеята е новият данък да бъде краткотраен - за тази и идната година. Свръхпечалбата пък ще се пресмята като разлика от облагата на сдружението от тази и идната година и междинната стойност на облагата на сдружението за последните четири години. По думите на Петкова това ще донесе за тази година доходи на хазната от 72 млн. лева Въпросните промени са поместени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Там се планува още и удължение на периода на използване на данъчното облекчение за осъществяване на индустриална активност в общини с висока безработица. Дава се спомагателен петгодишен интервал до 2027 година Облекчението на процедура съвсем не се употребява и резултатът върху бюджета от него е минимално.

С единогласие депутатите утвърдиха и промени в Закона за Данък добавена стойност, с които корекциите на Данък добавена стойност при несъбираеми вземания стават вероятни и в България. Регулацията е налице в множеството страни от Европейския съюз. Възможността за промяна на Данък добавена стойност визира фирмената задлъжнялост по отношение на доставени артикули, услуги, активи, за които не е получено заплащане.

Комисията утвърди и препоръчаните от финансовото министерство промени в регламента за данъчни облекчения за деца, с които се дава опция при умрял родител, който е получавал данъчното облекчение, то да се трансферира на другия родител на детето, даже и той да няма трудови доходи. Тази година размерът на годишното данъчното облекчение за деца беше повишен на 600 лева за едно дете, 1200 лева за две деца и 1800 лева за три и повече деца. Облекчението може да се употребява и предплатено със заплатите за юли и октомври. В Закона за акцизите пък бяха направени промени за уеднаквяване с европейските стандарти и понижаване на административната тежест за някои стопански оператори.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР