Промени в наредбата за регулиране на цените на тока, предлагат

...
Промени в наредбата за регулиране на цените на тока, предлагат
Коментари Харесай

Предлагат промени за цените на тока

Промени в наредбата за контролиране на цените на тока, оферират от Комисията за енергийно  и водно контролиране. Измененията се постановат поради промени в Закона за енергетиката, с които се минава към идващ стадий, който планува цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила при опазване на битовите консуматори на контролиран пазар до 2026 година

Премахва се фигурата „ публичен снабдител на електрическа сила “, определянето на планирана месечна разполагаемост за  производителите, от които публичният снабдител да изкупува електрическа сила, както и количеството електрическа сила, в сходство с което публичният снабдител да подписва покупко-продажби с крайните доставчици.

В тази връзка отпада задължението на КЕВР да утвърждава цени, по които: производителите в границите на избраната им разполагаемост продават електрическа сила на публичния доставчик; той я продава на крайните доставчици за потребностите на контролирания пазар, а крайните доставчици я продават на битовите клиенти. По време на преходния интервал, а точно до 2026 година, крайните доставчици са задължени да доставят битовите клиенти по контролирани цени, като е планувано КЕВР да дефинира съставния елемент от тази цена.

В наредбата е записано, че компонентата ще бъде в размер до 7 на 100 от избраната със закона за държавния бюджет за съответната година базова стойност на електрическа сила за 1 MWh, която битовият клиент ще заплаща за съответния регулаторен интервал.
 
Ако такава базова стойност не е избрана, то компонентата от цената на крайния доставчик е до 7 на 100 от прогнозната пазарна цена.

Как ще се отрази на хората либерализацията на цената на тока

Освен това се планува КЕВР да дефинира ежемесечно отплата за покриване на част от разноските на битовите клиенти за закупена електрическа сила от краен доставчик по контролирани цени, като е записано по какъв начин ще се образува тази отплата.
 istock istock
Тя ще се дефинира като разлика сред постигнатата приблизително претеглена цена на пазарен сегмент ден напред и избраната със закона за държавния бюджет за съответната година базова стойност на електрическа сила за 1 MWh, която битовият краен клиент следва да заплаща за съответния регулаторен интервал.

Компенсацията може да бъде за цялото или за част от закупеното количество електрическа сила от битовите клиенти, а размерът й може да бъде друг съгласно количеството, написа в плана на наредбата.

Компенсацията ще се дефинира в левове за 1 MWh употребявана електрическа сила, без налог върху добавената стойност.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР