Промени в Наредбата за предписване и отпускане на лекарства прецизират

...
Промени в Наредбата за предписване и отпускане на лекарства прецизират
Коментари Харесай

Прецизират изписването на лекарства с наркотични вещества

Промени в Наредбата за определяне и разпределяне на медикаменти уточняват изписването на тези от тях, които съдържат някои наркотични субстанции. С измененията се прецизира, че лекарства, съдържащи едно от веществата – етилморфин, кодеин, фенобарбитал или трамадол, в количества до 50 мг за дозова единица, в композиция с други медикаменти се предписват на бяла рецепта с еднократен режим на разпределяне и в количества, съобразени с дневната доза, за не повече от 30 дни.

Ако обаче обещано лекарство съдържа повече от едно от тези наркотични субстанции и е в композиция с други лекарствени субстанции, то би трябвало да се предписва на зелена рецепта, без значение дали общото количество е до 50 мг за дозова единица.

При използване на наредбите, които засягат тези лекарствени артикули, се среща спорно пояснение, отнасящо се до метода на тяхното определяне, изясняват от Министерство на здравеопазването в претекстовете към промените, като означават, че това основава усложнения както на производителите и притежателите на позволение за приложимост на медикаменти, по този начин и на регулаторните органи.

„ Ето за какво с сегашния план се предлага разказаният проблем да бъде преодолян посредством прецизиране на настоящите разпореждания, тъй че да не водят до несъгласия в тълкуването и използването им “, прецизират от ведомството.

Предвиден е временен интервал от една година от влизане в действие на наредбата, посредством който е дадена опция пуснатите на пазара лекарствени артикули от този тип, да могат да се предписват до привършване на наличните количества, само че не по-късно от една година от влизането в действие на наредбата. След приключване на периода тези медикаменти, които не са изчерпани на пазара, няма да могат да се предписват и следва да се унищожат.

С измененията в Наредбата можете да се запознаете, а с претекстовете към тях –.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР