Промени в курсовете по кормуване след празниците. Новите правила са

...
Промени в курсовете по кормуване след празниците. Новите правила са
Коментари Харесай

Нови изисквания към кандидат-шофьорите след Великден

Промени в курсовете по кормуване след празниците. Новите правила са и при теоритичните, и при практическите изпити за кандидат-шофьорите. Изпитващите към този момент няма да дефинират сами маршрута. Това ще става напълно по електронен път. Въвеждат се и интерактивни клипове при листовките. Промените ще влязат в действие до месец, откакто бъде изработен тест на системата.

Димо Бойчев живее в Англия, само че избира да изкара шофьорските курсове в България.

" Аз съм към този момент на 28-я час и съм към този момент доста убеден. Изпитът ми е след няколко дни. Според мен часовете са изцяло задоволителни ", съобщи Димо Бойчев.

Димо ще бъде един от първите курсисти, които ще тестват новата електронна система по време на изпита по кормуване. Председателят на комисията ще разполага с таблет, в който ще бъдат въведени разнообразни направления. Преди да стартира изпитът кандидат-шофьорите ще би трябвало да изберат на инцидентен принцип трасето, по което ще преминат, те ще бъдат направлявани от гласово устройство.

" Не виждам по какъв начин би ме затруднило. Знам, че в Англия този развой е от години. Знам, че работи. Не виждам проблем въобще ", разяснява Димо.

" Нещата са доста положителни, тъй като се изолира субективният фактор, какъвто е инструктурът и изпитващият. Маршрутът е напълно справедлив. Той се задава от електронното устройство, което не може да го подмамваме, да го принуждаваме да ни дава лесни направления, да си затваря очите за някои направления ", съобщи Красимир Георгиев - Асоциация за подготовка на автомобилистите в България.

При определянето на маршрута са заложени всички нужни критерии, а от,,Автомобилна администрация " прецизираха, че няма по какъв начин на двама претенденти да се падне един и същи маршрут. Всеки вид включва прекосяване през разнообразни по тип кръстовища, пешеходна пътека, улици наоколо до образователни заведения и спирки на градския превоз.

" Считаме, че по този метод ще се понижи субективният фактор. Ще има по-реален, по-обективен изпит и претендентите ще могат да покажат всички умения, които са придобили в хода на образованието ", сподели Бойко Рановски - изпълнителен шеф ИА,,Автомобилна администрация ".

При механически проблем изпитът няма да бъде преустановен.

" Той ще продължи по досегашния ред. Изпитващият ще може да подава команди, само че това не би трябвало да бъде процедура, това би трябвало да бъде изключение единствено при механически проблеми и загуба на връзка със системата ", съобщи Бойко Рановски - изпълнителен шеф ИА,,Автомобилна администрация ".

Промени се вкарват и при теоретичния изпит, където ще бъдат добавени интерактивни клипове. По този метод би трябвало да се отстрани практиката да се наизустяват листовките.

" Ако вие сте назубрили листовките без да познавате материята, без да имате шофьорското мислене, което би трябвало да се сътвори по време на курса, то вие няма да се справите с тях, без значение че теста сте го решили позитивно, тъй като сте го назубрили, оценката ще ви бъде още веднъж не ", сподели Красимир Георгиев от Асоциация за подготовка на автомобилистите в България.

Тестването на новата електронна система ще стартира на 18 април. От сектора предвиждат, че в случай че не бъдат открити недостатъци, тя може да влезе в действие най-късно до месец.

По тематиката работят: Иво Никодимов, Тихомир Игнатов;
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР