Промени в Кодекса на труда, които са в сила вече

...
Промени в Кодекса на труда, които са в сила вече
Коментари Харесай

Нови правила за договорите и отпуските вече са в сила у нас

Промени в Кодекса на труда, които са в действие към този момент от 1 август у нас, дават повече права на чиновниците. Една от измененията е, че при всяко изменение на трудовото правно отношение работодателят е задължен най-късно до влизане в действие на изменението да даде на служащия нужната писмена информация, съдържаща данни за осъществените промени. 

Така да вземем за пример в случай че отпуската на служителя се увеличи от 20 на 21 дни, работодателят първо ще би трябвало да го уведоми. Чак тогава ще влезе в действие смяната. Това изясни вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

Друга смяна касае изпитателния период при подписване на трудов контракт. Досега   при подписване на трудов контракт изпитателният период е до шест месеца. С смяната, в случай че договорът е със период по-кратък от една година, срокът на изпитване е до един месец, добави специалистът.

„ Когато в един трудов контракт не е организиран срокът на изпитване, се смята по силата на закона, че е 6 месеца. Може да се уреди и по-кратък период на изпитване, когато е контрактувано сред двете страни. Обаче в законът не е конкретизирано дали се ползва този автоматизъм, когато трудовият контракт е по-малък от една година. По силата на причините за използването на 6-месечния изпитателен период считаме, че това би трябвало да бъде не повече от един месец, в случай че това не е уговорено “, изясни Капитанов.

Работодателят е задължен да обезпечи естествени условия за осъществяване на работа, като му обезпечава работно място, условия за безвреден труд. Според смяната той към този момент има ангажимент и да запознае служащия за вътрешните правила на работната заплата. Новите добавки са в две нови точки – изискванията за реда на преустановяване на трудовия контракт според наредбите на Кодекса на труда.

Ако служащ реши да напусне, работодателят е задължен да му даде цялостна информация по кое време, по какъв начин и при какви условия може да напуща. А Кодексът на труда споделя тъкмо кои са разновидностите за това, добави Капитанов. Това може да се изясни документално, устно и даже посредством диалог с специалист.

Работодателят при подписване на контракта може да контракти с служащия възбрана за полагане на труд при втори шеф заради отбрана на комерсиална загадка или попречване на спор на ползи.
 istock istock
Други промени касаят отпуската на бащите или осиновителите на деца до 8-годишна възраст. Тя може да е в размер на два месеца и може да се употребява едновременно или на части. Бащата би трябвало да уведоми работодателя минимум 10 работни дни авансово. Когато няма право на този отпуск, работодателят е задължен да го уведоми документално за това в 7-дневен период, като стимулира отговора си.

Правото на работещите за съвместяване на трудовите и фамилните отговорности

Работник или чиновник, който е родител (осиновител) на дете до 8-годишна възраст, има право документално да предложи на работодателя изменение за несъмнено време на продължителността и разпределението на работното му време, да премине към работа от разстояние и други промени на трудовото правно отношение, които да улеснят съвместяването на трудовите и фамилните отговорности. Работодателят би трябвало да даде стимулиран писмен отговор за отвод, в случай че не одобри предлагането за смяна.

Работниците или чиновниците, които поставят грижи за свои родственици заради съществени медицински аргументи, имат право да предложат на работодателя промени в трудовото отношение за избран интервал от време.
Когато работодателят реши да включи служащ и чиновник в курс за повишение на неговата подготовка, отдаденото на образованието време се регистрира като работно време, споделиха още от КНСБ.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР