Промени се формулировката – вече не можеш да шофираш под

...
Промени се формулировката – вече не можеш да шофираш под
Коментари Харесай

Според новите правила - пушиш трева, не можеш да караш две седмици

Промени се формулировката – към този момент не можеш да шофираш " под въздействието на... ", само че не се прецизира време. Може да вземем за пример да си използвал и след 10 дни, 2 седмици към момента да има следи в кръвта и да бъдете хванати. Това съобщи Владимир Тодоров, ръководител на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия. Той разяснява тематиката поради влизането в действие от през днешния ден (29 септември) на новата разпоредба за реда за определяне използването на алкохол и опиати от водачите.

На пряк въпрос на Българска национална телевизия дали няма да има проблем поради потреблението на медикаменти, в които има по принцип неразрешени субстанции, Тодоров отвърна, че в България единствено съществуването на избрани вещества значи нарушаване. Той уточни, че не на всички места в Европа е по този начин. Може би след време, когато станем по-богати, Министерство на вътрешните работи ще вмъкне прагови стойности за по-често използваните опиати, добави Тодоров.

Комисар Алекси Стратиев съобщи, че за хора, които са на медикаменти, има здравни картони и надлежно изложение при лекуване, както и предписания. След като му беше припомнено, че още нямаме същински електронни здравни досиета, комисарят отвърна, че при злополука може да се направи следствие и дознателят да открие дали някой използва лекарства или става въпрос за приложимост на опиати.

Съмнения

През този месец Министерство на вътрешните работи разгласи две публични поръчки за касети за дрегер-устройства за инспекция на приложимост на опиати от водачите. Според експерти, коментирали пред Actualno.com, прави усещане, че търгът е изработен със спецификации за касети за DrugCheck3000. Освен това Министерство на вътрешните работи желае да купи два пъти повече касети, в сравнение с при предходния търг, което слага въпросът дали полицията ще прави повече проби или има по-голямо нарастване на хванатите да карат след приложимост на опиати. На вчерашния брифинг на Министерство на вътрешните работи, вътрешният министър Валентин Радев не загатна за такава статистика.

Пияните водачи

Най-фрапантното в предходната разпоредба беше, че единствено доктор може да вземе кръвна проба, което в този момент е изгладено, съобщи Тодоров. Той добави, че също така имаше условие тестът да се съхранява единствено при 4 градуса по Целзий, в този момент е даден по-голям толеранс и не може някой да се измъкне, като юристът му попита специалистите: „ Вие премерихте ли дали тестът е съхранявана при 4 градуса?”

Друг позитивен миг е, че ще има контролна проба, която ще бъде съхранявана за 12 месеца. Поставен беше обаче въпросът дали при по-тежки случаи – с в началото открита норма над 1 промил, провинилият се няма да прояви експанзия по отношение на медицинския екип. Според Алекси Стратиев би трябвало при такива обстановки с индивида, който ще бъде тестван, да дойдат и служители на реда. Той не разяснява дали това категорично се подразбира от наредбата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР