Промени“ и служби“. Това са само две думи, но щом

...
Промени“ и служби“. Това са само две думи, но щом
Коментари Харесай

Надигна се вълна, която показа ясно колко силна е съпротивата срещу съставянето на правителство

„ Промени “ и „ служби “. Това са единствено две думи, само че щом от ПП-ДБ ги споделиха в едно изречение, стартира да се прекатурва политическият живот в България. Преди седмица страната изглеждаше на крачка от проевропейско ръководство. Днес съперниците на подобен вид наподобяват доста по-силни.

Това се случи единствено в границите на един ден.
Шефът на контраразузнаването нападна с политически оценки бившето държавно управление на Кирил Петков и го упрекна, че е работило „ против ползите на България “;Министърът на вътрешните работи упреква бившето държавно управление на Петков, че е харчило повече пари за украински бежанци предходната година. Когато и украинските бежанци бяха доста повече.Един от водачите на „ Продължаваме промяната “ – Асен Василев, е демонстративно извикан на разпит по следствие за опасност, откакто хипотетичната жертва споделя, че не е получавала опасност от Василев.Една от партиите в Народното събрание заплашва с протести, в случай че бъде определено държавно управление. Друга приканва за арести на водачите на Политическа партия и ги упреква в „ национално изменничество “.Прокуратурата оповестява, че ще изиска имунитета на някогашния министър председател Бойко Борисов, с цел да го упрекна в пране на пари.
Има и още. На пръв взор тези събития нямат връзка. Всички те обаче са част от надигналата се в последните дни вълна против избиране на държавно управление.

В последните дни президентът, назначени от него шефове на държавни институции, множеството партии в Народното събрание и прокуратурата нападат „ Продължаваме промяната “ и не крият задачата си – да осуетят избирането на държавно управление с втория мандат. Атакуван е и Борисов, който държи ключа, тъй като той взема решение дали партията му ще поддържа държавно управление или не.
Не споменавай службите!
Преди седмица България осъмна с новината, че продължаващата повече от две години политическа неустойчивост ще бъде сменена от държавно управление. То щеше да има ясна европейска ориентировка, а задачата му – да вкара по-бързо страната в Шенген и еврозоната и да взе участие интензивно в напъните на Запада да подкрепя Украйна в борбата ѝ против експанзията на Русия.

Седем дни по-късно това наподобява доста по-малко евентуално. Надигна се вълна, която сподели ясно какъв брой мощна е съпротивата против такава вероятност. В основата на съпротивата е желанието на политическата групировка, с чиито мандат би трябвало да бъде излъчено държавното управление, да извърши съществени промени в службите за сигурност за да ги освободи от съветско въздействие. Участниците в офанзивата не крият това.

Атаката стартира след изваждане на запис от среща на управлението на партия „ Продължаваме промяната “, на която се разисква настоящата политическа обстановка. В този запис се чува и желанието „ да вземат “ службите за сигурност от контрола на президента Румен Радев и да назначат „ наши хора, които са утвърдени от посолствата “. По-късно участниците в срещата споделиха, че имат поради изчистване на съветското въздействие от службите за сигурност и назначението на хора, които се употребяват с доверие на партньорските служби от страните от НАТО.

Споменаването на тази тематика провокира политическа експлозия. Президентът Румен Радев, вицепрезидентката Илияна Йотова, хора от ГЕРБ, водачите на проруските партии „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, Слави Трифонов, прокуратурата, шефовете на самите служби – всички по едно и също време видяха проблем в тези думи и заговориха за „ национално изменничество “.

Президентът Радев показва злост към претендента за министър председател Николай Денков, излъчен от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, връчи му мандата за сформиране на кабинет и го посъветва да се откаже. Не се ръкува с него и даже не го предложения на къс диалог, както е правил постоянно в сходни случаи. Сега Денков има време до понеделник да контракти поддръжка за държавно управление или да върне мандата несбъднат. Преговорите сега публично са „ замразени “ по искане на ГЕРБ, а посочената причина е упоменатият към този момент запис.

Ако този опит не успее и се стигне до трети мандат, остават два разновидността – или държавно управление с поддръжката навън проруски партии като Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, или нови шести подред избори от 2021 насам. Във втория случай България ще продължи да се ръководи от служебно държавно управление на президента Радев, който е срещу военната помощ за Украйна, изолира страната от общите европейски старания за изпращане на боеприпаси на Киев, приказва постоянно срещу глобите против Русия и приканва за договаряния, а не за оръжия. Това е разказът на Кремъл – че Западът би трябвало да остави Украйна сама и да договаря с Русия за териториите, които Москва е окупирала.

Последната една седмица усили възможностите България да остане страна с такова ръководство и да не заеме ясна европейска позиция.
Какво държавно управление беше контрактувано
Сделката сред първите две политически сили – обединенията ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “, предвиждаше техните 133 депутати (от общо 240) да поддържат държавно управление с втория мандат на ПП-ДБ, отпред с техния претендент за министър председател Николай Денков, който след 9 месеца да бъде заменен от препоръчаната от ГЕРБ някогашна еврокомисарка Мария Габриел.

Тази сделка не беше призната с възторг. Привърженици на ПП-ДБ не я харесват, тъй като в нея виждат компромис с водача на ГЕРБ Бойко Борисов и отвод от следствие на корупцията по време на 12-годишното ръководство на партията му. Привържениците на ГЕРБ пък виждат отвод от първото място на изборите и прегръдка с тези, които арестуваха нелегално техния водач.

Резултатът от договарянията сред ГЕРБ и ПП-ДБ беше разгласен на 22 май на обед. Предишната вечер близо 50 души от управлението на „ Продължаваме промяната “ се срещат онлайн, с цел да одобрят договорката с ГЕРБ. Лидерите на партията описват неща от кухнята на договарянията. Оказва се, че тази среща с дълготрайност 4 часа и половина е била записана. Това обаче оказва се едвам пет дни по-късно.

На идващия ден, 22 май, препоръчаната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел върна първия мандат несбъднат, с цел да може президентът Радев да даде втория мандат на ПП-ДБ. Плановете предвиждаха Денков да бъде определен за министър-председател, а Габриел да стане вицепремиер и външен министър.

Двамата дружно оповестиха задачите на бъдещото държавно управление – конституционна промяна на правораздаването, финансова стабилизация, влизане в Шенген и приемане на еврото.

Тогава Денков и Габриел оповестиха и още една цел, която не притегли незабавно внимание – „ освобождение на управленията на българските служби за сигурност от непознато въздействие “. Не беше категорично казано, че става дума за съветско въздействие. От години българските служби получават упреци, че не са реформирани и не са прекъснали напълно връзките си с Русия, откъдето са ръководени допреди 1989 година

Намерението за освобождение на службите от непознато въздействие обаче не предизвика реакции, когато беше обявено в понеделник. Нито един от факторите в страната, които по-късно се възмутиха, не се обади в първите няколко дни.

В тези няколко дни се очакваше да бъдат конкретизирани имената в бъдещото държавно управление, което изглеждаше като към този момент контрактувано. Президентът Румен Радев резервира безмълвие и цяла седмица не сподели по кое време ще връчи мандата на Денков. Нищо от това успокоение не предвещаваше какво ще последва.
Записът и службите
В петък депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев разгласява записа от извършената в неделя среща – на петата заран след нея. Василев напусна парламентарната група, тъй като не е склонен с сделката с ГЕРБ. Той сподели, че е взел участие в онлайн срещата доникъде и е записвал, с цел да може да чуе останалата част на идната заран. Василев добави, че е записвал на таблета си, от който е взел участие в срещата. Използваната онлайн платформа обаче алармира всички участници, когато някой стартира да записва. Никой от останалите не е забелязал подобен сигнал.

В записа се чува по какъв начин съпредседателите на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков и Асен Василев описват за договарянията с ГЕРБ. Изказват и персонални отзиви за претекстовете, които движат Борисов. Чува се репликата по какъв начин при такова държавно управление Борисов „ се изпира “, по какъв начин би трябвало незабавно да бъдат уволнени всички управителни фрагменти в министерствата – „ законно, нелегално “. Чува се и по какъв начин Политическа партия са създали „ ала-бала “ през президента. Няколко от репликите провокираха отвращение.

Институционалните реакции обаче нападнаха единствено една тематика от записа – бъдещето на службите за сигурност. В записа се чува, че съгласно водачите на Политическа партия службите са под контрола на президента Румен Радев.

Кирил Петков и Асен Василев споделят желание да ги „ вземат “ от контрола на Радев, да назначат „ наши хора “, които в това време „ не са на ГЕРБ “, тъй като Борисов също „ желае да ги вземе от Радев “. Василев споделя един път, че това е „ в съгласие с посолството “, а по-късно споделя за новите назначения, че би трябвало да са на хора, „ утвърдени от посолствата “.

По-късно Асен Василев сподели пред Нова телевизия, че бъдещите назначения се избират в България, само че ръководителите на служби би трябвало да имат доверие на сътрудниците от НАТО и е обикновено да има координиране с представители на партньорските служби, някои от които се намират в посолствата. Това изявление беше в неделя. Бунтът против контрактуваното ръководство обаче към този момент беше почнал.
Всички против бъдещо държавно управление
Много хора изрекоха отвращение от записа. И за репликата за „ законно, нелегално “ уволняване на управителни фрагменти, и за „ изпирането “ на Борисов, и за „ ала-бала “ с президента. В идващите дни представители на Политическа партия споделиха, че не възнамеряват противозаконни уволнения и че единствено правосъдната система може да „ изпере “ Борисов. Не тези тематики обаче отприщиха вълната.

Темата, която сплоти президент, множеството партии, прокуратура и специфични служби, беше друга – службите и желанието за съществени промени, които да ги освободят от съветско въздействие.

Веднага след публикуването на записа в петък, 26 май, парламентарните партии „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ упрекнаха Политическа партия в „ национално изменничество “. Проруската „ Възраждане “ даже изпрати сигнал в прокуратурата и ДАНС за следствие на държавна измяна. По това време Кирил Петков към този момент беше отрекъл партията му да е съгласувала имена на бъдещи фрагменти в службите с задгранични посолства.

На идната заран вицепрезидентката Илияна Йотова сподели, че се „ готви скрит план против българската държавност “. Същата дума употребява и кандидатката на ГЕРБ Мария Габриел, която видя „ разлюляване на устоите на държавността “ и разгласи, че замразява договарянията за кабинет.

Дори и почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган наруши обичайното си безмълвие с коментар във Facebook против „ разрушителната активност “ на партии, които „ основават нови разграничителни линии “. Той не загатна ПП-ДБ, само че опроверга имитация от записа – че следва промяната на Мустафа Карадайъ като ръководител на Движение за права и свободи.

Чак в неделя вечерта президентът Румен Радев заяви, че ще връчи мандата в понеделник. Няколко часа преди този момент той отхвърли да управлява службите и сподели, че те са „ съществено реформирани “. Радев назова „ разгром “ желанието на Политическа партия за промени в службите, нищо че с идването на неговото служебно държавно управление през 2021 година бяха заменени ръководителите на главните служби.
„ Върни мандата бе, простак! “
На седмия ден след оповестяването на подготвеност за държавно управление от Денков и Габриел, хватката беше усилена. Председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ насрочи чуване на шефовете на ДАНС, външното разузнаване и военното разузнаване по искане на „ Възраждане “.

В Народното събрание „ Продължаваме промяната “ бяха атакувани с политически изявления от шефовете на службите. Директорът на ДАНС даже сподели, че хора от бившето държавно управление на Петков са работили „ против ползите на България “ в връзките със Северна Македония.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ употребява израза „ пълзящ фашизъм “ и заплаши с протести, в случай че бъде определено държавно управление с мандата на ПП-ДБ.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов прикани от парламентарната естрада за арест на водачите на Политическа партия.

В техните думи от записа става дума за планове за бъдещи назначения, а не за осъществени назначения. Въпреки това Росен Желязков насрочи съвещанието поради „ изнесени изказвания “, че ръководителите на служби са „ съгласувани с посолствата на непознати страни “.

Минути по-късно съвещание вътрешният министър Иван Демерджиев упрекна бившето държавно управление на Кирил Петков, че е харчило пари за „ мъртви души “, тъй като разноските за украински бежанци са били повече в сравнение с година по-късно. Бившата вицепремиерка Калина Константинова напомни, че броят на бежанците предходната година е бил доста по-голям.

Малко по-късно пристигна новината от прокуратурата, че ще изиска имунитета на Бойко Борисов, с цел да го упрекна в пране на пари по така наречен Барселонагейт. Преди това от ГЕРБ желаеха ПП-ДБ да трансформират формулата и състава на държавно управление.

На този декор Николай Денков би трябвало да води диалози и да търси поддръжка за държавно управление.

В понеделник Радев връчи мандата и непосредствено изиска от Денков да го върне несбъднат. Той сподели, че не би трябвало въобще да връчва мандат „ поради торпилирането на българския суверенитет “. Силните думи бяха последвани от жестове – отвод от здрависване и отпращане на депутатите, без диалог при закрити врата, каквато е традицията.

Лидерът на „ ИТН “ Слави Трифонов непосредствено прикани за арест на Кирил Петков и Асен Василев „ за държавна измяна “. И за него първият грях на двамата е, че „ желаят да овладеят службите “.

Прокуратурата също не остана настрани. В понеделник държавното обвиняване заяви, че разпорежда на ДАНС да извърши инспекция по сигнала на „ Възраждане “ и Вътрешна македонска революционна организация за „ държавна измяна “. Повод още веднъж е онази имитация от оня запис.

И в случай че посланието на цялото статукво е останало завалено, някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Александър Симов написа във Facebook.

„ Денков, върни мандата бе, простак! “

Симов е един от българските политици, които са гостували на съветските окупационни управляващи в завзетите от Украйна територии.

Така се случва всичко. Вълната против бъдещето държавно управление към този момент съумява да го залее. Ако опитът за сформиране на държавно управление се провали, България ще продължи да бъде в сивата зона на страните, които хем поддържат Украйна против експанзията на Русия, хем са срещу изпращането на военна помощ.

*Текстът е оповестен в. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР