Промененият туризъм е съвместна поредица на Money.bg и , която ...

Промененият туризъм е съвместна поредица на Money.bg и , която

Малката туристическа дестинация, станала втората най-богата държава в Африка

" Промененият туризъм " е взаимна поредност на Money.bg и , която споделя по какъв начин се трансформираха интернационалният туризъм и дестинации през финалната година. Тя показва още нови непопулярни благоприятни условия за пътувания и преживявания на разнородни места по света.

Остров Мавриций сигурно е най-цветното кътче от Африка, на което човек може да попадне. И това е по този начин освен поради златистите плажове, тюркоазените лагуни и дълбоките гори в разнородни нюанси на зеленото. На това малко парченце земя с повърхност , колкото средноголям град на континента, живеят няколко разнородни етноси, приказват се разнородни езици и се изповядват редица религии.

Пъстротата на културата на островната страна се дължи главно на това, че през вековете тя е била във притежание на разнородни страни . Докато дълго време Мавриций не е бил населяван, при започване на 16-ти век островът е бил открит от португалски мореплаватели. Десетилетия по- по никое време той става притежание на Нидерландия, а в следствие и на Франция. В началото на 19-ти век Мавриций към този момент е колония на Англия , каквато остава до 1965-та година.
 Снимка 550530
Източник:

Успоредно с това на острова са заселени хора от прилежащи страни , които работят в селското стопанство. Дълго време най- огромният занаят е развъждането на захарна тръстика. Столетия стопанската система на Мавриций е напълно подвластна от захарните плантации, само че това се трансформира преди няколко десетилетия, когато управляващите в самостоятелната към този момент страна вземат решение да развиват туризма.

Заради природните дадености на острова, промишлеността се трансформира в мотор на стопанската система , която сред 1990 и 2000 година пораства с по-бързи темпове от популацията на страната. Днес, въпреки една от най-малките по повърхност и население страни в Африка, Мавриций е втората най-богата на континента след Сейшелите. Брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията в страната се равнява на 9640 $ към 2021 година.
 Снимка 550522
Източник:

Постепенно островът в Индийския океан се трансформира в една от най- мечтаните екзотични дестинации в света. Докато през 1970 година до Мавриций са пътували едвам 18 000 души, то през финалните години посетителите там надвишават 1,5 милиона годишно.

Според формалните данни на ресорното министерство в страната, през 2019 година тя е била посетена от близо 1,9 милиона екскурзианти . Сред главните маркети са Франция, Англия и Германия, както и Южна Африка, Индия и Китай.

Защо и вие би трябвало да посетите Мавриций?

Надали някой би спорил, че остров Мавриций е едно от най-екзотичните места със спиращи дъха гледки - от височината на островърхи хълмове, към дълбините на зелени гори с богата флора и фауна, до лазурните плажове с бяло-златист пясък и тюркоазена вода. Но той е доста повече от това. е една самобитен музей, съчетаващ голям брой култури, религии и обичаи на едно място.
 Снимка 550531
Източник:

Там съжителстват индомаврицийци, които са наследници на наемните служащи , " внесени " от разнородни страни , с цел да работят на захарните плантации, креолци, синомаврицийци, които са с китайски генезис , и франкомаврицийци. Всички формации изповядват своя вяра , като половината от популацията изповядват индуизма, а останалите най- огромни формации - християнството и исляма.

В островната страна няма формален език, само че за сметка на това се приказва на няколко разнородни - от британски и френски, до маврицийски креолски, бахари, хинди и тамалски.
 Малдивите - малкото кътче от рая, което разчита за 1/4 от  стопанската система  си на туризма
Малкото кътче от рая, което разчита за 1/4 от стопанската система си на туризма

През финалните години то стана една от мечтаните дестинации за пътуващите от Централна и Източна Европа, в това число и от БългарияКога е най- уместно да пътувате до там?

Остров Мавриций има субтропичен климат, като междинната оптималната температура за годината варира сред 27 и 35 градуса по Целзий. Най- подобаващото време за пътешестване до там е в края на годината - през ноември и декември, както и първоначално - януари и февруари. През финалните два месеца от годината и влажността е по-ниска, което прави Мавриций една чудесна дестинация за посрещане на коледните и новогодишните празници.
 Снимка 550524
Източник:

Какво можете да правите там?

Първото нещо, което човек би си помислил за екзотична дестинация като остров Мавриций, са безкрайните плажове с чист златисто-бял пясък, малките оазиси на лагуните и кристалночистата вода на Индийския океан. Да, няма да останете разочаровани. Там можете да откриете всичко това, само че и доста повече.
 Дубай - малкото рибарско  населено място , което стана една от най-горещите дестинации в света
Някогашното малко рибарско населено място , което стана една от най-горещите дестинации в света

През 2019 година през градът е посрещнал повече от 16 милиона екскурзианти
 Снимка 550525
Източник:

Освен отмора на брега под слънцето, островът оферира разнородни интензивности във водата. Това включва плуване с делфини, наблюдение на китове в естествената им среда, обиколки на красиви плажове на борда на катамарани и круизи, както и гмуркане до пъстрите коралови рифове на главния остров Мавриций (към страната влизат още няколко острова).

Но природата там има още доста какво да оферира . Дълбоките гори на острова са също нещо, което не би трябвало да се пропуща . Те могат да бъдат открити в националния парк " Ждрелото на Черната река " в югоизточната част на Мавриций. В непосредственост е и природният феномен " Седемте Каскади " , потопен в бухналата зеленина на гората.
 Снимка 550528
Източник:

Природата на острова е задоволителна , с цел да накара човек да го посети. Не по-малко впечатляваща макар че е културата и историческите забележителности там. Голяма част от тях се откриват в столицата Порт Луис. Там има непокътнати френски колониални здания , а храмовете на другите религии - от християнски църкви, през индуски храмове, мюсюлмански джамии и китайски пагоди, приказват за многообразието на Мавриций.
 Храм в Порт Луис
Източник:

Храм в Порт Луис

В другите елементи на острова могат да бъдат видени и разнородни парченца от историята му. В северната му част има остатъци от остаряла цитадела , носеща името Balaclava, а в югоизточната се открива едно от първите укрепления на нидерландците. Отново там е и едно от големите риболовен селища - Махенбург.
 Заливът на Балакава
Източник:

Заливът на Балакава
 Яхта вместо all inclusive: Алтернативният туризъм в Турция, който  трансформира   визията  за  отмора
Яхта вместо all inclusive: Алтернативният туризъм в Турция, който трансформира визията за отмора

Плаването с яхта сред курортите и непознатите малки заливчета с тюркоазена вода съумява да притегли вниманието освен на екскурзиантите , само че и на локалните хора в южната ни съседка

Остров Мавриций като налична дестинация

Макар по-отдалечена и екзотична дестинация, пътуването до остров Мавриций става все по- налично през финалните години. Пакет за седем нощувки там в финалните дни на декември и в първите на януари е може би най- положителният новогодишен армаган .

Такива пакети оферират от . Цените стартират от , като те включват двупосочен полет през Истанбул, 7 нощувки в определен хотел, здравна застраховка и цялостно обслужване за обмисляне и образуване на спомагателни екскурзии. В пакетът не влизат PCR тестванията , спомагателните екскурзии, както и новогодишната вечеря в избрания хотел.

Източник: money.bg