Промененият туризъм е съвместна поредица на Money.bg и , която

...
Промененият туризъм е съвместна поредица на Money.bg и , която
Коментари Харесай

Малката туристическа дестинация, станала втората най-богата държава в Африка

" Промененият туризъм " е взаимна поредност на Money.bg и, която споделя по какъв начин се трансформираха интернационалният туризъм и дестинации през последната година. Тя показва още нови непопулярни благоприятни условия за пътувания и прекарвания на разнообразни места по света.

Остров Мавриций сигурно е най-цветното кътче от Африка, на което човек може да попадне. И това е по този начин освен поради златистите плажове, тюркоазените лагуни и дълбоките гори в разнообразни нюанси на зеленото. На това малко парченце земя с повърхност, колкото средноголям град на континента, живеят няколко разнообразни етноси, приказват се разнообразни езици и се изповядват редица религии.

Пъстротата на културата на островната страна се дължи главно на това, че през вековете тя е била във притежание на разнообразни страни. Докато дълго време Мавриций не е бил населяван, при започване на 16-ти век островът е бил открит от португалски мореплаватели. Десетилетия по-късно той става притежание на Нидерландия, а по-късно и на Франция. В началото на 19-ти век Мавриций към този момент е колония на Англия, каквато остава до 1965-та година.
 Снимка 550530
Източник:

Успоредно с това на острова са заселени хора от прилежащи страни, които работят в селското стопанство. Дълго време най-големият занаят е развъждането на захарна тръстика. Столетия стопанската система на Мавриций е напълно подвластна от захарните плантации, само че това се трансформира преди няколко десетилетия, когато управляващите в самостоятелната към този момент страна вземат решение да развиват туризма.

Заради естествените дадености на острова, промишлеността се трансформира в мотор на стопанската система, която сред 1990 и 2000 година пораства с по-бързи темпове от популацията на страната. Днес, въпреки една от най-малките по повърхност и население страни в Африка, Мавриций е втората най-богата на континента след Сейшелите. Брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията в страната се равнява на 9640 $ към 2021 година.
 Снимка 550522
Източник:

Постепенно островът в Индийския океан се трансформира в една от най-желаните екзотични дестинации в света. Докато през 1970 година до Мавриций са пътували едвам 18 000 души, то през последните години посетителите там надвишават 1,5 милиона годишно.

Според формалните данни на отрасловото министерство в страната, през 2019 година тя е била посетена от близо 1,9 милиона туристи. Сред главните пазари са Франция, Англия и Германия, както и Южна Африка, Индия и Китай.

Защо и вие би трябвало да посетите Мавриций?

Надали някой би спорил, че остров Мавриций е едно от най-екзотичните места със спиращи дъха гледки - от височината на островърхи хълмове, към дълбините на зелени гори с богата флора и фауна, до лазурните плажове с бяло-златист пясък и тюркоазена вода. Но той е доста повече от това. е една самобитен музей, съчетаващ голям брой култури, религии и обичаи на едно място.
 Снимка 550531
Източник:

Там съжителстват индомаврицийци, които са наследници на наемните служащи, " импортирани " от разнообразни страни, с цел да работят на захарните плантации, креолци, синомаврицийци, които са с китайски генезис, и франкомаврицийци. Всички групи изповядват своя вяра, като половината от популацията изповядват индуизма, а останалите най-големи групи - християнството и исляма.

В островната страна няма формален език, само че за сметка на това се приказва на няколко разнообразни - от британски и френски, до маврицийски креолски, бахари, хинди и тамалски.
 Малдивите - дребното кътче от парадайса, което разчита за 1/4 от стопанската система си на туризма
Малкото кътче от парадайса, което разчита за 1/4 от стопанската система си на туризма

През последните години то стана една от мечтаните дестинации за пътуващите от Централна и Източна Европа, в това число и от България

Кога е най-подходящо да пътувате до там?

Остров Мавриций има субтропичен климат, като междинната оптималната температура за годината варира сред 27 и 35 градуса по Целзий. Най-подходящото време за пътешестване до там е в края на годината - през ноември и декември, както и първоначално - януари и февруари. През последните два месеца от годината и влажността е по-ниска, което прави Мавриций една чудесна дестинация за посрещане на коледните и новогодишните празници.
 Снимка 550524
Източник:

Какво можете да вършиме там?

Първото нещо, което човек би си помислил за екзотична дестинация като остров Мавриций, са безкрайните плажове с чист златисто-бял пясък, дребните оазиси на лагуните и кристалночистата вода на Индийския океан. Да, няма да останете разочаровани. Там можете да откриете всичко това, само че и доста повече.
 Дубай - дребното рибарско населено място, което стана една от най-горещите дестинации в света
Някогашното малко рибарско населено място, което стана една от най-горещите дестинации в света

През 2019 година през градът е посрещнал повече от 16 милиона туристи
 Снимка 550525
Източник:

Освен отмора на брега под слънцето, островът предлага разнообразни интензивности във водата. Това включва плуване с делфини, наблюдение на китове в естествената им среда, обиколки на красиви плажове на борда на катамарани и круизи, както и гмуркане до пъстрите коралови рифове на главния остров Мавриций (към страната влизат още няколко острова).

Но природата там има още доста какво да предложи. Дълбоките гори на острова са също нещо, което не би трябвало да се пропуща. Те могат да бъдат открити в националния парк " Ждрелото на Черната река " в югоизточната част на Мавриций. В непосредственост е и естественият феномен " Седемте Каскади ", потопен в бухналата зеленина на гората.
 Снимка 550528
Източник:

Природата на острова е задоволителна, с цел да накара човек да го посети. Не по-малко впечатляваща обаче е културата и историческите забележителности там. Голяма част от тях се намират в столицата Порт Луис. Там има непокътнати френски колониални здания, а храмовете на другите религии - от християнски църкви, през индуски храмове, мюсюлмански джамии и китайски пагоди, приказват за многообразието на Мавриций.
 Храм в Порт Луис
Източник:

Храм в Порт Луис

В другите елементи на острова могат да бъдат видени и разнообразни парченца от историята му. В северната му част има остатъци от остаряла цитадела, носеща името Balaclava, а в югоизточната се намира едно от първите укрепления на нидерландците. Отново там е и едно от огромните риболовен селища - Махенбург.
 Заливът на Балакава
Източник:

Заливът на Балакава
 Яхта вместо all inclusive: Алтернативният туризъм в Турция, който трансформира визията за отмора
Яхта вместо all inclusive: Алтернативният туризъм в Турция, който трансформира визията за отмора

Плаването с яхта сред курортите и непознатите дребни заливчета с тюркоазена вода съумява да притегли вниманието освен на туристите, само че и на локалните хора в южната ни съседка

Остров Мавриций като налична дестинация

Макар по-отдалечена и екзотична дестинация, пътуването до остров Мавриций става все по-достъпно през последните години. Пакет за седем нощувки там в последните дни на декември и в първите на януари е може би най-хубавият новогодишен подарък.

Такива пакети оферират от. Цените стартират от, като те включват двупосочен полет през Истанбул, 7 нощувки в определен хотел, здравна застраховка и цялостно обслужване за обмисляне и образуване на спомагателни екскурзии. В пакетът не влизат PCR тестванията, спомагателните екскурзии, както и новогодишната вечеря в определения хотел.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР