Проливните дъждове в района на западната част на Средиземно море

...
Проливните дъждове в района на западната част на Средиземно море
Коментари Харесай

Испания е блокирана от лошото време, ураганен вятър връхлита Канарските острови

Проливните дъждове в региона на западната част на Средиземно море доведоха до наводнения в Испания. В самостоятелните райони на Мурсия и Валенсия са спрени образователните занятия в над 30 общини и е разгласен червен код за паника.

След дни на рекордни горещини за това време на годината от към 40 градуса, Испания към този момент цяла седмица е изложена на внезапен спад на температурите, неприятно време и проливни дъждове.

Само за една нощ в региона на Мурсия екипите на Координационния център за изключителни обстановки са се отзовали на 117 сигнала, свързани със избавяне на блокирани транспортни средства и отводняване на пространства. Част от тях са попаднали в спешна обстановка поради занемаряване на наредбите да се заобикалят затворените пътища. Валежите до тази заран са надхвърлили 100 литра на квадратен метър, съобщи Bulgaria ON AIR.

Затворени са десетки детски градини, офиси, учебни заведения и университети. Тежка е обстановката и в района на Валенсия, където за един час са паднали 40 литра на квадратен метър, предава БНР.

Учебните занятия в Елче, Торевиеха и Орихуела, Аликанте са прекратени.

Освен източната част на полуострова от дъждовете е наранена и Андалусия, където се чака и градушка. В останалата част и Балеарските острови се чакат мощни стихии, а на Канарските острови ураганен северен вятър.

Според метеоролозите неприятното време и проливните дъждове ще продължат и при започване на идната седмица. Те приканват за незабавни ограничения от страна на централното държавно управление, които да са съобразени с климатичните промени.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР