Проливни дъждове и бурни вълни "изядоха" двата най-атрактивни плажа в

...
Проливни дъждове и бурни вълни "изядоха" двата най-атрактивни плажа в
Коментари Харесай

Незапомнено бедствие! Изчезнаха два от най-хубавите и прочути плажове на Созопол СНИМКИ

Проливни дъждове и бурни талази "изядоха " двата най-атрактивни плажа в Созопол - "Централен " и "Харманите ". Неблагоприятните метеорологични условия предизвикаха големи вреди, които несъмнено имат финансово измерение, само че по-тревожното е, че доведоха до сериозна увреда на линиите, съобщи Флагман.бг.

В момента пясъчните плажове припомнят картина на "лунен пейзаж ". На Централния плаж в Созопол по-голямата част от пясъка е отвеян в морето, а подпорната преградна стена, разделяща линията от морската градина е срината до основи.

"Положението е доста тежко, бих споделил даже сериозно. Необходими са незабавни ограничения за опазване на пясъка, който е останал и за възобновяване на големите количества отнети от морето. Първоначалните разбори сочат, че са нужни солидни и непредвидени вложения, които ние сме принудени да осигурим в тежка обстановка на рецесия и след един слаб туристически сезон.

Вторият проблем е, че имаме потребност от съдействието на институциите, без чието позволение не можем да предприемем възстановителни ограничения ", съобщи Кирил Спасов, шеф на концесиониращата компания.

Той е изпратил писма до министъра на туризма, до Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол, с искане те да дадат мнение с какви ограничения и по какъв метод следва да се възвърне целостта на плажовете, от кое място да се обезпечи пясък, както и да се позволи на концесионера да употребява нужната техника за премахване на вредите.

"Това злополучие, което ни сполетя и унищожи линиите, нямаше да има такива последствия, в случай че имаше защитни пясъчни насипи. Предпазните валове имат солидна защитна функционалност точно в сходни обстановки. Затова смятам, че в тази си активност, за която бяхме незаслужено глобени, ние не сме направили нарушаване.

Дали в този момент десетината протестиращи жители ще оказват помощ на общината да построи разрушената подпорна стена, която прочее беше издигната преди години, след унищожителна морска стихия, разрушила плажа и част от градската градина ", разяснява Спасов.

Той добави, че прилежащия плаж Харманите е още повече повреден. Там са нанесени спомагателни вреди от отводнителните канали на град Созопол, които са заустени напряко на пясъка и водите, които се изливат от тях са накъсали на части линията.

От фирмата-концесионер са изпратили писмо до виновните институции, в което упорстват за незабавни ограничения, с които дъждовната канализация на град Созопол да не се излива на морския плаж, както и да се ревизира дали има непозволено заустване на битови отпадни води от близките здания в дъждовната канализация.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР