Пролетта пристигна, но времето винаги може да поднесе изненади и

...
Пролетта пристигна, но времето винаги може да поднесе изненади и
Коментари Харесай

Кога да сменим зимните гуми?

Пролетта дойде, само че времето постоянно може да сервира изненади и хиляди водачи към момента се двоумят дали да сменят зимните гуми с летни. Nokian Tyres дава няколко потребни съвета по кое време е най-удачният миг за това, както и практични рекомендации по какъв начин да бъде продължен животът на автомобилните "обувки ".

Според финландския производител към промяна на гумите може самоуверено да се пристъпи, когато нощните температури се задържат над 5 °C, а дневните надвишават приблизително 7 °C. Да се бърза с "преобуването " не си коства, защото в топло време зимните гуми се износват доста по-интензивно, усилва се рискът от аквапланинг, а спирачният път се удължава.

От Nokian Tyres считат, че тайната на положителното положение на гумите и продължителността на живота им се състои в спазването на пет елементарни правила.

1. Ротирайте гумите. При колите с предно предаване предните са подложени на много по-големи натоварвания и се износват доста повече от задните. Препоръчва се местата им да бъдат разменяни на всеки 8-10 хиляди км. Така износването ще се изравни, а това покачва сигурността и комфорта.

2. Контролирайте налягането. Всеки автопроизводител дефинира самичък оптималното налягане в гумите. Отклоненията от указаните правила водят до нараснало изхабяване и разход на гориво. Освен това меките гуми утежняват управляемостта.

3. Грижете се за гумите. Постоянно проверявайте положението им, най-много при промяната. Ако откриете някакъв недостатък, незабавно потърсете съвет от експерт дали употребата на гумата е безвредна.

4. Не се правете на играч. Спокойното шофиране, равномерното ускорение и прекъсване освен понижават напрежението зад кормилото и риска от ПТП. При внезапни маневри, пробуксуване и ненадейно прекъсване гумите се износват неравномерно.

5. Правилното предпазване е значим фактор за положителното положение на гумите. Ако са с джанти, могат да се зазимят окачени някъде или в хоризонтално състояние. Гумите без джанти би трябвало да се съхраняват във отвесна позиция, като наложително се сменя опорната точка най-вече на 3 месеца. Идеалното място за задачата е изсъхнало и мрачно помещение, надалеч от източници на топлота, разтворители и други дейни субстанции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР